Det finns många initiativ för att prata med matgästerna om var maten kommer från och visa på fördelarna med svenska råvaror.
I tävlingen ”Hur lyfter ni svenska livsmedel?” som arrangerades av Svenskt Kött tillsammans med LRF och Svenskmärkning har det kommit in bidrag från hela landet som beskriver hur man på olika sätt arbetar med att prioritera svenska livsmedel och hur man utifrån sina förutsättningar visar och pratar om var maten kommer från.
Många lyfter svenska livsmedel
Några exempel på allt bra som görs är att i Ljusdal serverades hälsingeostkaka på offentliga måltidens dag och alla dagar prioriterar man svenska och lokala livsmedel som kött, potatis, broccoli och ägg. I Härjedalen vill man gynna lokalt kött genom satsningar som exempelvis ”Ko på rot” där kommunen äger egna kor som föds upp av lokala bönder. Hela djuret används, man rullar köttbullar i köken och i år kommer även nöthjärtan att rökas och serveras på kommunens julbord.
I Sorsele har elever fått möjlighet att vara med under styckningen av en renkalv och sen fått laga en 3-rätters middag av råvarorna som en del av hemkunskapen. I Nykvarns kommun anordnar man varje år en skördevecka och inköpen av svenskt kött är väldigt nära 100 procent.
Det här är några av alla fina bidrag vi fått in till vår tävling om att lyfta svenska livsmedel – tack för ert bidrag och det viktiga jobb ni gör!
Grattis till Läredaskolan!
Och det vinnande bidraget som på ett enkelt sätt både lyfter svenska livsmedel och lär matgästen mer om fördelarna med svenskt är – Läredaskolan i Hässleholms kommun!
”Er aktivitet, där ni genomförde en quiz om hur ni arbetar med svenska råvaror och varför är ett lysande exempel på hur man kan engagera och utbilda matgäster. Genom att presentera svaren och en faktatext om fördelarna med att välja svenskt, har ni tydligt lyft fram fördelarna med livsmedel producerade i Sverige, både animalier och vegetabilier. Detta har inte bara ökat kunskapen om var maten kommer ifrån och hur den produceras, utan också inspirerat deltagarna att stanna upp, fundera och ställa frågor för att lära sig mer.”
Vinsten är en trevlig och spännande temadag om den svenska maten där vi bjuder in intressanta talare, besöker en gård, bjuder på lunch och pratar om den svenska maten.
Till alla som arbetar med att främja svenska livsmedel i offentliga måltider vill vi passa på att säga bra jobbat och heja er!