Hur mycket kött ska man servera?
Skiftet mellan maj och juni är kanske den absolut vackraste och härligaste tiden i Sverige. Det blommar och spirar överallt och doften från all denna blomsterprakt är ljuvlig. Det är också en tid av skolavslutningar och studentfirande. Att servera en buffé till studentmottagningen är nästan lite av en tradition, men hur ska man planera buffén? Hur mycket kött ska man servera?
När det kommer till att bjuda på mat känner nog många igen sig i att man vill att ens gäster ska känna sig mätta och nöjda. En person kanske äter lite mer och en annan kanske äter lite mindre. Hur ska man då veta hur mycket mat som kommer gå åt? Det kan man givetvis inte veta på förhand men det finns faktiskt bra riktlinjer att förhålla sig till.
Servera kött på en buffé
När du ska servera en buffé, som på exempelvis en studentmottagning, behöver du först fundera över hur många rätter du ska servera. När det gäller kött och andra proteinalternativ är cirka 50 gram per portion och rätt en bra tumregel när du serverar flera proteinalternativ. Serverar du fler än tre proteinrätter kan du dra ner på portionsstorlekarna något. Serveras det olika varianter av mättande kolhydrater som pastasallad, potatissallad eller bröd kan du ha det i åtanke för din planering. Beräkna hellre lite för mycket än för lite om du känner dig osäker och spara det som blir över.
Bjud på middag med kött
Hur mycket kött ska man servera vid en middagsbjudning? Även här spelar det som serveras till roll. När det kommer till köttet kan du beräkna ungefär 125–150 gram benfritt kött per person. Är det kött med en fettkappa som exempelvis biff med kappa eller picanha kan du räkna i det högre spannet eftersom fettkappan oftast inte äts upp. Detsamma gäller för kött som behöver putsas mycket innan tillagning. För kött med ben som exempelvis kotlett eller karré med ben eller lammracks kan du räkna på cirka 175 gram per portion. För färsrätter går det åt cirka 100 gram färs per portion.
Undvik matsvinn när du ska servera
Ovan uppskattningar är bra riktlinjer för att veta hur mycket kött man ska köpa hem. När det kommer till själva serveringen finns det ett bra knep att ta till för att undvika matsvinn och samtidigt låta dina gäster äta så mycket eller lite de själva vill. Istället för att servera exempelvis en kotlett per person så trancherar du köttet i skivor. Servera sedan på ett fat som gästerna får ta för sig av själv. På så vis blir risken för matsvinn mindre och du behöver inte få dåligt samvete för halvätna köttbitar på dina gästers tallrikar.
Känner du dig osäker på mängden kött du ska servera är det alltid bra att köpa lite för mycket än för lite. Spara det som blir över till matlåda eller låt det bli en helt ny rätt. Rester av kött är gott att skiva upp och ha i en sallad eller omelett. Du kan också blanda ner skivat kött i en pastasås eller göra en pytt i panna av dina rester.
Hoppas dessa tips hjälper dig i din planering – och visst kommer du ihåg att köpa svenskt kött till firandet?