Hur kan Sveriges bönder ha lägst användning av antibiotika i EU?

Djurs och människors hälsa hänger ihop. Sveriges djurbönder jobbar ständigt med att förbättra djurens hälsa och har lägst användning av antibiotika i EU.

Hur kan Sveriges bönder ha lägst användning av antibiotika i EU? Och hur jobbar bönderna konkret för att förbättra djurens hälsa och minska användningen av antibiotika? Tillsammans med veterinärer från Gård och Djurhälsan har vi besökt djuruppfödare på Gotland för att se hur arbetet med djurens hälsa går till rent praktiskt på gården. Vi passade också på att spela in nya filmer som du kan se här nedan. Kolla gärna också in våra andra videos på YouTube. 

Sverige var först i världen med att förbjuda antibiotika i foder, redan 1986. Något som både lantbrukare och konsumenter är väldigt glada över idag. EU kom 20 år senare på den idéen och i resten av världen är det fortfarande tillåtet. Ambitionen är att vi i Sverige ska fortsätta ligga i framkant vad gäller låg användning av antibiotika och ett effektivt smittskydd.   

– I Sverige har vi en lång tradition av förebyggande hälsorådgivning. Det vill säga att jag och mina kollegor tillsammans med lantbrukarna går igenom gården, tittar på djurhälsan och hur djuren mår. Vad äter dom för foder och hur är kvalitén och sammansättningen? Är rutinerna kring djurskötseln bra? Vi försöker alltså gemensamt finna de svaga länkarna som kan bli problem – innan de ger problem, menar Fredrik Engström, djurhälsoveterinär på Gård och Djurhälsan.   

– Vi använder bara antibiotika om ett djur verkligen är sjukt. Vi har stallar och regler för stallarna som har större utrymme för våra grisar, vilket gör att de mår bättre, säger Nicklas Hermansson, grisuppfödare och ägare av Havor Gård. 

Djuren är deras arbetskollegor  

 Mår djuren bra och får utlopp för sina naturliga beteenden håller de sig också mer friska. Då behövs inga mediciner som antibiotika.  

– Det finns en emotionell del i att ha ett djur som mår bra.  Vi jobbar med dem varje dag, de är ju fakttiskt våra arbetskamrater och man vill ju inte se sin arbetskamrat må dåligt, säger grisuppfödaren Svante Runfeldt som äger Klintebys gård. 

Friska djur växer bättre  

Friska djur producerar också bra. Som bonde och djurföddare måste man även tänka på ekonomin i företaget. Det är hela tiden en balansgång. Som djuruppfödare gäller därför att ha utvecklat ett bra så kallat “djuröga”, att kunna se hur djuret mår. 

– En frisk gris ska ha pigga ögon och en pigg blick, vara nyfiken och röra på sig, böka och hålla på, blank och fin i pälsen. Och växa bra, menar Nicklas Hermansson.   

– Vi har länge haft ett naturligt tänk kring hur vi ska kunna hålla djuren så friska så möjligt utan att behöva använda mediciner, säger grisuppfödaren Svante Runfeldt som äger Klintebys gård. 

Ända sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, började ta fram statistik över förbrukning av antibiotika så har Sverige varit det land i EU som har lägst användning av antiobiotika i djurhållningen. I Danmark används ca tre gånger mer antibiotika och i Tyskland används drygt sju gånger mer. Italien och Spanien har 24 respektive 30 gånger högre antibiotikaförbrukning än Sverige. 

Antibiotikaresistenta bakterier – ett globalt problem 

Antibiotikaresistenta bakterier svarar inte längre på behandling av läkemedlet. Det gör att sjukdomar som vi tidigare kunnat bota med antibiotika nu kan bli dödliga, som exempelvis lunginflammation. Den ökande antibiotikaresistensen i många delar av världen är ett mycket allvarligt problem. En ökad antibiotikaresistens riskerar alltså att skapa en situation där vi kan stå utan verksamma antibiotika, för såväl människor som för djur.  

Djurs och människors hälsa hänger ihop. Smittas den ena riskerar även den andra att drabbas. Förutom ett onödigt lidande för våra husdjur riskerar även människor att drabbas.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top