Finalfältet klart – en av dessa sex blir Årets Kock 2013

Nu är finalisterna i Årets Kock 2013 utsedda. För dem väntar nu uppladdningen inför finalen som 30-årsjubilerar i februari.

Årets Kock är SM i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Tävlingen avgörs i två semifinaler, en Sista chansen och en final.

Nya försök i Sista chansen

Stockholmskockarna Daniel Räms och Leo Frodell vann tidigare i höst var sin semifinal och direktkvalificerades där för final. De åtta kockar som vid semifinalerna fick högst poäng av juryn – vinnarna borträknat – fick idag vid Sista chansen ytterligare en chans att laga upp sin tävlingsrätt. De återstående fyra platserna av totalt sex i finalen stod på spel.

De sex kockar som möts i finalen av Årets Kock 2013 den 8 februari i Stockholm är:

  • Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm (genom semifinalseger)
  • Leo Frodell, Storstad, Stockholm (genom semifinalseger)
  • Martin Hansen, Grand Hotel, Lund
  • Jesper Bogren, Swedish Taste, Göteborg
  • Johan Backéus, Restaurang Lux, Stockholm
  • Martin Brag, Pontus Catering, Stockholm

30 år av kulinarisk vision

Årets Kock grundades 1982 och firar nu 30 år. Tävlingen grundades av branschorganisationen Svensk Mjölk och Tore Wretman, Gastronomiska Akademien.

Syftet var bland annat att höja statusen på kockyrket, öka matlagningsintresset och öka det svenska kökets renommé. Samtliga dessa mål har nu uppnåtts med råge.

Idag har Årets Kock officiell SM-status, är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling samt en självklar mötesplats för den professionella matbranschen.

Juryn för semifinaler och Sista chansen i Årets Kock 2013:

  • Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Årets Kock 1987, Juryns ordförande
  • Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm
  • Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
  • Jonas Dahlbom, Dahlbom på torget, Åre, Årets Kock 1996
  • Magnus Ek, Oaxen, Mörkö
  • Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm
  • Anders Vendel, Vendel restauranger, Malmö
  • Markus Aujalay, Winterviken, Stockholm, Årets Kock 2004

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen