Årets vinnare av SM i Mathantverk

Eldrimner anordnade för 20:e året i rad den stora produkttävlingen Öppna SM i Mathantverk. I år hölls tävlingen 7-8 oktober på Väven i Umeå. 

Juryn bedömer tävlingsprodukterna i SM i Mathantverk efter kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak. Tävlingen är öppen för mathantverksprodukter från hela Norden inom branscherna mejeri, bageri, fiskförädling, charkuterier samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Ett stort grattis till er som vunnit i kategori chark! Vi har lånat resultatlistan från Eldrimners hemsida.

Chark


Färskkorv
Guld
Korv med Fänkål, Korvhantverk Stockholm AB Stockholms län 15,5 p En vacker och delikat korv med smakharmoni.  Silver,
Korv med Rostad Vitlök,Korvhantverk Stockholm AB Stockholms län
15 p Välbalanserad, sydeuropeisk smak.
Brons,
Lamm Salsicca,Familjen Hansen Charkuteri, Västerbottens län
15 p En alldeles utmärkt lammkorv med djupa smaker som passar till mycket
Värmebehandlad korv
Guld,
Sommerpølse, Stene gård, Norge 17,5 p Snygg korv med bra färg från rökningen. Mjuk konsistens. Balanserad och välkomponerad smak. En tydlig vinnare!
Silver,
Görviks kumminrök,Görviks Lantbruk, Jämtlands län
16,5 p Snyggt matig korv med bra bett och god kumminsmak. En fin hantverkskorv!
Brons,
Lammkorv,Västersläts gårdsbutik och cafe, Kalmar län
16 p Salamiliknande halvrå lammkorv med jämnt utseende och mjuk grynig konsistens. Balanserad lammsmak.
Värmebehandlat kött
Guld,
Varmrökt älgstek, Vilhelmina Gårdsbutik M Bergmansfisk, Västerbottens län 16,5 p En ärlig och harmonisk älgsmak. En ypperlig viltprodukt med mycket välarbetad konsistens. Silver,
Rökt Sidfläsk, Edgården AB, Västerbottens län
15,25 p Ett oerhört bra hantverk med bra råvara samt mycket kunnande.
Brons,
Rådjur
, varmrökt med
enris/bokspån, Lilla Spännefalla, Västra Götalands län 15 p Här har man lyckats mycket bra med den råvara som har använts. Ett gott hantverk! Lufttorkad korv
Guld,
Viltsalami, Backmans Smakverk, Åland
19,5 p Bra välmogen salami i Italiensk stil. Tilltalande i både form och smak. Övertygade juryn i sin enkelhet och fick nästan full poäng. Bra mathantverk! Silver,
Fänkålssalami, Familjen Hansen Charkuteri, Västerbottens län
18 p Korrekt konsistens, bra och lyckad balans i smaken med många kryddor. Professionell produkt. Brons,
Torrkorv med Rödvin, Korvhantverk Stockholm, AB Stockholms län 16,5 p Mästarklass med hög svårighetsgrad i storlek.Typisk konsistens med jämn mognad inuti. Lufttorkat kött
Guld,
Lufttorkad skinka, Görviks Lantbruk, Jämtlands län 17,25 p En så gott som fulländad produkt. Silver,
Håvs Kallrökta fårentrecoté, Håvs lamm & delikatess, Västra Götalands län 17 p En mycket bra produkt. Brons,
Gravat reninnanlår, Skaltjes renprodukter, Norrbottens län 16,75 p Vi älskade denna produkt. Sylta, lever- och
blodprodukter

Guld,
Bredbar leverpastej, Edgården AB, Västerbottens län
19 p En klassisk underbar pastej gjord på få ingredienser med härliga kryddiga smaker. Konsistensen är len och smältande god. Juryns absoluta favorit. Silver,
Pressad gris, Högbo Bruk
Gårdshandelsförening,
Gävleborgs län 14 p En innovativ produkt som juryn verkligen gillade.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top