Vinnarna av SM i Mathantverk 2017

Eldrimner anordnade för 21:e året i rad den stora produkttävlingen Öppna SM i Mathantverk. I år hölls tävlingen 24-25 oktober i Åre.

Tävlingens syfte är att göra mathantverket känt och stimulera dess utveckling samt att ge mathantverkarna motivation i sitt arbete och stimulera till utveckling av såväl företag som produkter.

Genom konstruktiv återkoppling från juryns experter får producenterna värdefull kunskap och inspiration till utveckling av sina produkter och sitt företagande.

Juryn bedömer tävlingsprodukterna i SM i Mathantverk efter kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak. Tävlingen är öppen för mathantverksprodukter från hela Norden inom branscherna mejeri, bageri, fiskförädling, charkuterier, jästa drycker samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Ett stort grattis till er som vunnit i kategorin chark! Vi har lånat resultatlistan från Eldrimners hemsida.

Färskkorv     Guld
Salsicca, Diléns Saluhall, Gävleborgs län 15,5p
En excellent Italieninspirerad praktkorv med ljuvlig fänkålsarom.   Silver,
Chorizo Pimen-ton
de La Vera
, Korvhantverk Stockholm AB Stockholms län 15 p En komplex och rik korv med rökiga och syrliga smaker i fin förening. Värmebehandlad korv     Guld,
Tomek Grillkorv, Edgården AB, Västerbottens län 18 p En harmonisk och ärlig korv där man kan identifiera alla ingredienser. En hantverksmässigt perfekt produkt från kötthantering till rökning.   Silver,
Varmrökta isterband, Gullaskruvs Delikatesser, Kalmar län 16,5 p Ett gott isterband med fin syra, god köttighet och balanserad kryddning.   Brons,
Edgårdens prinskorv, Edgården AB, Västerbottens län 13 p Eine gute prinskorv, säger juryns ordförande. En god vardagskorv! Värmebehandlat kött     Guld,
Rullsylta, Gullaskruvs Delikatesser, Kalmar län 19,5 p En traditionell sylta som andas 2017. Ett fint hantverk som vi alla vill ha på julbordet!   Silver,
Røkt lammelår økologisk, Vikja as, Norge 17,5 p Ett utmanande hantverk som är välbalanserat och når långt   Brons,
Varmrökt älgstek
, Bergmans vilt och fisk, Västerbottens län 16 p En vacker och tilltalande produkt. Lufttorkad korv       Guld,
Tellicherry & Fänkål, Korvhantverk Stockholm, Stockholms län 19 p Här syns det finaste hantverkskunnandet parat med stor kreativitet. Det tyder på självkänsla att ta sig an en sådan stor korv med ett så lyckat resultat. Bästa tecknet är alltid när juryn vill ta en skiva till!   Silver,
Fågelbergets ”Jätten”, Fågelbergets Gårdschark, Jämtlands län 14 p En mycket kreativ idé med de hela lardobitarna – mjuka och snövita och smaksatta med rosmarin bygger de en vacker smakbild!   Brons,
Frolingen, Sæther Gård, Norge 14 p En visuellt mycket lockande produkt. Smaken har en angenäm syra och håller vad den lovar! Lufttorkat kött     Guld,
Fenalår villsau , Solundmat AS; Norge 20 p Ett mycket fint hantverk. Den vill vi ta med hem. Här är det enkla som är det geniala! ”-Ett köttstycke
man skulle vilja hångla med”
  Silver,
Lufttorkat nötkött, KG Rök & Chark, Jämtlands län 18,5 p Ett fint traditionsenligt och väl genomfört hantverk.   Brons,
Kotlettrad, Smakverket AB, Åland 17 p Bra hantverk! Snygg och trevlig produkt som andas teknisk kunskap.

Sylta, lever- och
blodprodukter
      Guld,
Pressad gris med
pepparrot
, Högbo Gårdshandlesförening, Gävleborgs län 15 p En skönt grönskimrande sylta som anknyter till traditionella svenska smaker. En värdig vinnare!   Silver,
Sylte, Stene gård v/ Per Einar Almlid, Norge 14,5 p En riktig praktterrine med vacker vågig struktur. Rustik med klass!

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top