SM i mathantverk avgjort!

SM i mathantverk arrangerades i år i Matlandethuvudstaden Göteborg. Nytt för i år var att man kunde tävla i kategorin färskkorv.

Bidragen bedömdes av jurygrupper som samlats på Svenska Mässan i Göteborg torsdagen den 6 september i samband med Mitt Kök-mässan. Prisutdelningen hölls på stora scenen på fredagen.

Det blir en vinnarutställning på Mitt Kök-mässan i Älvsjö, Stockholm 8–11 november. Där kommer ett antal guldmedaljörer att medverka. Grattis ni som vunnit i kategori chark! Vi har lånat resultatlistan från Eldrimners hemsida.

 

Chark

Färskkorv

Guld, Lammkorv,

Tomas Bergström,

Jasiri Gård,

Örebro län

19 p

Med få ingredienser har man lyckats skapa en värdig vinnare! Övertygade vid första ögonblicket!

 

Silver, Salsiccia, rosmarin/timjan,

Kent Karlsson,

Gullaskruvs Delikatesser,

Kalmar län

18 p

Saftig korv med träffande smak och kryddorna harmonerar fint. Ett gott hantverk.

 

Brons, Jalapeno med struts,

Kerstin och Gunnar Sahlin,

Sahlins Struts,

Dalarnas län

17,5 p

Avrundad, kryddig smak och eftersmak. Jämn struktur och vacker färg. Kul med struts.

 

Värmebehandlad korv

Guld, Brääkare,

Jeanette och Kristian Carlsson, Öströö Fårfarm AB,

Hallands län

16,5 p

Denna något oansenliga korv exploderar i smakupplevelse. En given korv på grillen. Success!

 

Silver, Älgkorv enbär,

Tomas Bergström,

Jasiri Gård,

Örebro län

15,25 p

Vacker, tilltalande och smakfull korv med köttig konsistens. En mild korv med balanserad kryddning där viltsmaken kommer fram.

 

Brons, Gammaldags torkade isterband,

Kent Karlsson,

Gullaskruvs Delikatesser, Kalmar län

14,5 p

En korv av isterbandtyp med god, saftig, köttig och matig konsistens. Tydliga smaknyanser av rök, salt, syrlighet och kryddor – en bred smakpalett.

 

Värmebehandlat kött

Guld, Varmrökt fläsksida med örter,

Hans-Günther Samuelsson, Lilla Spännefalla,

Västra Götalands län

15,5 p

Förstklassigt hantverk. Mört med välbalanserade smaker och perfekt sälta.

 

 

 

Silver, Varmrökt och basturökt karré,

Tomasz Proczkowski, Hökensås Charkuteri,

Västra Götalands län

15 p

En välsmakande produkt med tydlig hantverksprägel.

 

Brons, Brons, Varmrökt Renhjärta,

Erland Gustafsson,

EG VILT,

Västerbottens län.

14,5 p

En traditionsprodukt som smakar som det ska och har ”hjärtat” på rätt ställe.

 

Lufttorkad korv

Guld, Värnbäcken,

Jeanette och Kristian Carlsson,

Öströö Fårfarm AB,

Hallands län

14 p

Hög hantverkmässighet på rent lammkött med jämn mognad och välbalanserad smak.

 

 

Silver, Jakkorv,

Tomas Bergström,

Jasiri Gård,

Örebro län

12,5 p

Med omtanke om råvaran och genom väl balanserad mognad med försiktig kryddning har man fått fram den rena smaken.

 

Pastej/paté

Guld, Lammpastej

Tomas Bergström,

Jasiri Gård,

Örebro län

14 p

En pastej som ser ut och smakar som en pastej ska. Bra hantverk! Bra balans mellan kött-/kryddor-/leversmak. Köttig men ändå bredbar. Helt perfekt på rågbröd! 

 

 

 

 

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top