Kalvsadel med gräddsås

Att tillaga en hel kalvsadel kräver lite matlagningsvana, men följer du receptet får du ett lyckat resultat. O, så gott det blir! 

Ingredienser

12 portioner

4 kg kalvsadel, korthuggen
150 g späck, strimlat
1 msk salt
1 krm malen vitpeppar
100 g smör
1 liter kalvbuljong
2 gula lökar, i klyftor
2 morötter, i bitar

Sås:
1 ½ liter köttbuljong
50 g smör
1 dl vetemjöl
3 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
salt och malen vitpeppar

Till servering:
lättkokta vårprimörer
kokt potatis
pressgurka
gelé

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Doppa späckstrimlorna i salt och peppar, och späcka köttet i täta rader. Smält smöret och pensla köttet ordentligt med smör. Krydda med salt och peppar. Lägg på galler i långpanna.

Häll buljongen i pannan och lägg i grönsakerna. Stek kalvsadeln i 1 ½ timme eller till innertemperatur 70°. Ta ut och låt vila i smörpapper 15 minuter.

Sås:
Sila buljongen och förstärk den med buljong från tärning. Smält smör, rör ner mjöl och späd med buljong och grädde. Koka upp och låt sjuda i 3−5 minuter. Krydda med soja, salt och peppar.

Servering:
Skär loss köttet längs med benet, ta ut kotlettraden och skär i jämna skivor. Lägg tillbaka köttet på sadeln så att den ser hel ut. Till kalvsadel passar det bra med säsongens primörer, ärtor, bönor och kokt eller stekt potatis. Pressgurka och gelé är klassiska tillbehör.

FLER RECEPT

Rulla till toppen