Kan kött vara hållbart?

Utan mat, mark och vatten och ett fungerande ekosystem faller grunden för människans existens. Kan kött vara hållbart?

Att dra ner på köttkonsumtionen framställs ofta som den ”enkla lösningen” för att äta mer hållbart. Men hur ligger det egentligen till? Är köttet den stora boven för att nå en hållbar utveckling, eller kan det till och med vara hållbart med kor, grisar eller lamm? Kan kött helt enkelt vara hållbart?

Hållbarhet – för människans existens

Det sägs ofta att vi måste minska på köttet för att äta mer hållbart. Men är det verkligen så enkelt? Till att börja med behöver man veta vad man menar med hållbarhet. Ofta sätts likhetstecken mellan hållbarhet och klimat, men hållbarhet är så mycket mer än utsläpp av växthusgaser. När man tittar på hur mat produceras handlar det också om andra miljöfrågor som biologisk mångfald, cirkulär produktion samt vatten- och markanvändning. Utöver miljö handlar hållbarhet också om bra djurskydd, beredskap, hälsa och arbetstillfällen, för att nämna några. Hållbarhet kan delas upp mellan miljö, ekonomi och sociala aspekter. För att prata om hållbar mat på riktigt behöver alla dessa perspektiv vägas in.

Att leva hållbart handlar om mer än bara maten vi äter. Det finns en mängd förändringar vi kan göra för att minska vår påverkan på natur och miljö. De största effekterna får vi genom att minska användningen av fossila bränslen och material – och genom att inte överkonsumera. Vi behöver såklart mätta en växande befolkning så hur vår mat produceras är en viktig pusselbit. Här är det viktigt att lyfta blicken och bredda perspektiven.

Kan kött vara hållbart?

Ja, men det är stor skillnad på kött och kött framför allt utifrån hur djurproduktionen gått till. I flera delar av världen hålls djur på ett ohållbart sätt som belastar naturresurserna. I Sverige spelar djuren och djurproduktionen en viktig roll för att vårt matsystem ska vara hållbart. Djuren och växtodlingen samverkar i ett cirkulärt system som är en av anledningarna till att vår livsmedelsproduktion är mer hållbar.

Hållbar matproduktion behövs för hållbar utveckling

Enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO, är jordbruket och maten vi äter centralt i det globala hållbarhetsarbetet. Av 17 globala hållbarhetsmål till 2030 har jordbruket och matkonsumtionen en direkt koppling till 12 av målen. En hållbar matproduktion är alltså grunden för en hållbar utveckling. Både för planeten och för oss själva. Och här spelar djuren en viktig roll. De är inte en belastning – de är en nödvändig tillgång.

Hur hållbart är det svenska köttet?

Svensk livsmedelsproduktion är idag en av världens mest hållbara. Det är viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad på hur mat produceras globalt och hur mat produceras i Sverige.

Vattenanvändning inom jordbruket

Olika typer av kött har olika påverkan och den stora skillnaden ligger framför allt i hur produktionen sett ut. Man pratar oftast om klimatpåverkan när det handlar om kött, men det finns flera andra hållbarhetsaspekter att ta hänsyn till som avskogning, biologisk mångfald, vattenanvändning, cirkularitet eller beredskap. I Sydamerika exempelvis sker skövling av regnskog för att ge plats åt djur eller odling av foder. I Sverige är det tvärt om, här behövs de gräsätande och betande djuren för att hålla markerna öppna och för att bevara den stora biologiska mångfalden. I Sverige behöver vi faktiskt fler betande djur för att bevara våra gräsmarker och nå målen om biologisk mångfald.

Djuren är också en viktig del av vår beredskap och för att öka vår möjlighet att ha tillgång till mat vid kris eller ytterst krig. Kött är dessutom ett väldigt näringsrikt livsmedel, där bara lite kött tillför mycket näring på tallriken.

Vilket kött är mest hållbart?

När det gäller olika djurslag finns det också skillnader. Nötkreatur och lamm kan äta gräs, de betande djuren håller landskapet öppet, gödslar naturligt och bevarar vår biologiska mångfald. Gräs- och betesmarker fungerar dessutom som viktiga kolsänkor. Lamm, nötkreatur och gris kan också äta det som vi människor inte kan eller vill äta som svinn eller restprodukter från livsmedelsindustrin. Genom djuren kan vi på så sätt få mat i form av kött och mjölk från dessa produkter som annars skulle gå till spillo. Grisarnas foder är en av anledningarna till att svenskt griskött har en lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet.

Det är också mer hållbart att använda resurser som finns nära, alltså att den mat som äts i Sverige också produceras i Sverige. Det gynnar miljön samtidigt som det bidrar till arbetstillfällen och en fin miljö här hos oss.

Matimportens påverkan

Ungefär hälften av maten vi äter i Sverige är importerad. Importerad mat har generellt en högre användning av antibiotika, insektsmedel och ogräsmedel. Dessutom bidrar importerad mat i högre grad till utsläpp.

Matimportens påverkan på miljön

Vad gör svenskt kött bättre?

Svenska bönder har länge arbetat för god djurhälsa och friska djur, vilket har lett till att Sverige än idag har lägst antibiotikaanvändning i EU. Man har sedan länge arbetat med miljöhänsyn på ett sätt som många andra länder i världen inte är i närheten av. Därtill är svensk livsmedelsproduktion viktig för oss som bor i Sverige eftersom det också bidrar till ett vackert landskap, levande landsbygd, arbetstillfällen, skatteintäkter och bättre beredskap. Produktionen är alltså mer hållbar ur flera aspekter.

Vad behöver göras i framtiden?

Livsmedelsproduktionen i Sverige är en av de mest hållbara i världen och svenska bönder ligger långt fram i hållbarhetsarbetet. Men vi nöjer oss inte där utan utvecklingen fortsätter hela tiden.

I ett längre perspektiv har vi ett ansvar att förbättra vår förmåga att producera livsmedel, både vegetabilier och animalier. Framtidsprognoser spår att livsmedelsproduktionen kommer minska i stora delar av världen på grund av klimatförändringarna, men att Sverige är ett av de länder som kan komma att få bättre odlingsförutsättningar. Svensk livsmedelsproduktion kan alltså komma att ha en viktig roll inte bara i den svenska, utan också i den globala livsmedelsförsörjningen framöver.

Förändringar i jordbrukets produktivitet år 2080 till följd av klimatförändringar

Så äter du mer hållbart

Enkla lösningar – som att bara titta på en hållbarhetsparameter – kan lätt leda en fel. Därför behöver vi se till helheten och det finns faktiskt enkla saker vi kan göra för att äta mer hållbart.

Tips för att äta mer hållbart:

  • Fokusera på näring. En stor del av hållbarhetsavtrycket från maten i Sverige kommer från så kallade tomma kalorier som godis, snacks och läsk.
  • Minska matsvinnet. Svinnet står för 8–10 procent av de globala växthusgasutsläppen.
  • Välj svenska råvaror. Svenska livsmedel har ofta lägre klimatpåverkan och produceras med höga krav på djurvälfärd och miljöhänsyn – samtidigt bidrar de till ett öppet landskap, levande landsbygd, jobb och skatteintäkter. Svenska råvaror är alltså mer hållbart ur flera perspektiv.
  • Ät hela djuret. Udda styckningsdetaljer, chark och inälvsmat är resurssmart och det är dessutom väldigt näringsrika livsmedel.
Rulla till toppen