Myter om kött

”Det är mer antibiotika i importerat kött”

Först och främst, det finns ingen antibiotika i något kött som säljs, oavsett vilket land det kommer från. Däremot använder andra länder mer antibiotika i djurproduktionen. Sverige är fortsatt ett av de länder inom EU och i världen som använder minst antibiotika i djurhållningen. Så har det varit i många år nu.

Egentligen är det ganska enkelt – om djuren är friska behöver de inte antibiotika. I Sverige har man arbetat länge med god djurhälsa för att djuren ska må bra och vara friska, exempelvis genom att djuren får större utrymmen och möjlighet att utöva sina naturliga beteenden. Detta arbete gör att djuren i Sverige generellt håller sig friskare, men om ett djur blir sjukt så kan antibiotika ges till det djuret.

I andra länder förekommer det att man ger medicin till en hel grupp av djur även om det bara är ett djur i gruppen är sjukt. I vissa länder ger man till och med antibiotika regelbundet i fodret för att djuren ska växa bättre. Det här är helt förbjudet i Sverige.

Användning av antibiotika inom EU 2022

Men, vet du varför en låg användning av antibiotika är så viktig? När man överanvänder antibiotika blir bakterierna till slut resistenta. Det betyder att bakterien inte dör av antibiotika. Då hjälper antibiotika-medicinerna varken för oss människor eller för djuren – när vi som mest behöver dem.

Rulla till toppen