Myter om kött

”Bara för att det importerade köttet är billigare är det inte sämre”

En köttbit är så mycket mer än det du ser i butiken. Vill du se mer biologisk mångfald och levande landsbygd? Vill du motverka att regnskogen huggs ned i Amazonas? Då bör du tänka till kring vilket kött du väljer att lägga på tallriken.

Hur stor andel av köttet var svenskt 2023?Idag skövlas regnskog för att skapa ytor för djurhållning och för att producera soja och palmolja som sedan används som djurfoder eller i produkter som marknadsförs som ett substitut för kött. Det är inte hållbart. När trycket på världens resurser ökar behöver köttproduktionen ske där den är mer hållbar. Exempelvis i länder som Sverige där det finns god tillgång till marker med gräs, betesmark och generellt god tillgång till vatten.

I Sverige har vi alltså bra förutsättningar för att hålla djur. Vi har dessutom god djurhälsa och lägst användning av antibiotika i EU. De betande djuren bidrar till biologisk mångfald och köttet har en lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet. Relaterat till soja ligger Sverige också i framkant då det finns en branschöverenskommelse om att bara använda certifierad hållbar soja. Det finns också många initiativ för att byta ut soja mot andra proteingrödor som kan odlas i Sverige.

Genom att välja svenskt kött bidrar du också till arbetstillfällen, en levande landsbygd och öppna landskap här i Sverige. En annan fråga som blivit allt mer aktuell de senaste åren är beredskap. För att vi ska ha tillgång till livsmedel i sämre tider behöver vi se till att det finns aktiva livsmedelsproducenter och livsmedelsföretag även i säkra tider. Genom att välja svenskt idag ökar möjligheterna för att vi ska kunna äta det även imorgon.

Rulla till toppen