Vinnaren av Årets Kock 2018

Nu är Årets Kock 2018 utnämnd och enligt juryns ordförande Stefan Karlsson var det extremt jämt i år. Den nya inriktningen har enligt honom verkligen höjt både nivån och spänningen på tävlingen. Under de två dagar då den pågick har de 8 tävlande finalisterna fått visa upp sina kunskaper i både teoretiska samt praktiska uppgifter. Till sist var det David Lundqvist, Grand Hotel i Saltsjöbaden som tog hem segern.

Vi på Svenskt Kött vill rikta ett stort grattis till David Lundqvist som vann titeln Årets Kock 2018.

Svenskt Kött var på plats och hejade på de tävlande kockarna men vi ville även ta tillfället i akt att träffa publiken. I den luftiga lokalen i Kungliga Tennishallen fanns massor av plats att träffa hugade intressenter. I vår monter fanns broschyrer, affischer och all information om Svenskt kött samt märkningarna Kött från Sverige, Från Sverige och Mjölk från Sverige som man kunde önska. På plats var både representanter från Svenskt Kött och Svenskmärkning för att svara på frågor.

Vi hade under de två dagarna många intressanta diskussioner med besökarna, både branschfolk och intresserade konsumenter. Många var engagerade i miljöfrågan och på hur vår köttkonsumtion verkligen påverkar den. Andra var mer intresserade av de nya styckningsdetaljerna som tagits fram. Några ville även diskutera böndernas situation i Sverige och hur vi göra för att fortsätta ha en levande landsbygd och öppna landskap.

Med oss i montern var också Anette Rosvall och kockarna Thomas Sjögren och Andreas Hedlund båda före detta stolta Årets Kock vinnare. De bjöd på munsbitar i form av nattbakad, alrökt bog med äpple- och senapscreme samt pepparrotskålrostbiff med lingon, sellerislaw och rostad lök, en tartar på levain, med dragoncreme och picklad kålrabbi samt en svampduxelles på levain med samma dragoncreme och picklade kålrabbi. Självklart var godsakerna gjorda av just Svenskt Kött. En 5-årig mjölkko av rasen SRB – det vill säga Svenskt rödbrokigt boskap – från Öland. Efter väl utfört arbete i mjölkproduktionen hade denna härliga ko fått en mycket hög fettmarmorering på sitt kött det gjorde att smaken blev nötig, mild, och köttet var mycket mört.

När vi på lördagseftermiddagen packade ihop vår monter kunde vi allihopa konstatera att vi haft två roliga, intressanta och givande dagar. Att det är fantastiskt att så många är så kunniga och vetgiriga när det gäller våra hjärtefrågor. Samt att vi ser ljust på framtiden!

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top