Våga fråga – få en bonde på köpet!

LRF har tagit fram en mobilapp som kan ge besked om råvaran i en matprodukt är svensk eller inte. Appen lanserades den 23 april och ingår i en större konsumentsatsning. Du som matproducent har nu chans att marknadsföra dina produkter.

Satsningen ”Våga fråga – få en bonde på köpet”, ska leda till att fler konsumenter börjar ifrågasätta var maten kommer ifrån – att börja våga fråga i butikerna och på restaurangerna. På köpet får de ha kvar bönder i Sverige. 

Målgruppen är främst de konsumenter som redan i dag vill göra rätt, men som inte har verktygen eller alla argument. 

Virtuell bondehylla 

Konsumentsatsningen består av två delar. Den ena är en webbplats med information om svensk mat, intervjuer med bönder, filmer med kändisar med mera. På webbplatsen finns också en databas, kallad Bondehyllan. Där kan användaren enkelt söka på olika produkter och få svar på varifrån råvaran i den kommer. 

Den andra delen är en mobilapp som är kopplad till databasen. När konsumenten för mobiltelefonen över en streckkod i butiken kommer appen att visa en tumme upp för svensk råvara och tumme ned för importerad råvara. Mobilappen blir ett verktyg för konsumenten i butiken, då dagens märkningar lämnar mycket övrigt att önska.

På sikt är tanken att det även ska tas fram en mobilapp som visar om råvaran har regionalt ursprung. 

Anmäl produkter!

Det gäller dock att få in så många svenska och regionala matprodukter som möjligt till databasen på webben och appen. De livsmedelsproducenter som inte har streckkod kan ändå finnas med i ”skyltfönstret” i Bondehyllan på webben, men inte i appen.

Mer information

  • Webbplatsen Bonde på köpet
  • Läs mer om satsningen hos LRF
  • För frågor om Våga Fråga – få en bonde på köpet: mejla: vagafraga@lrf.se

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email