​“Testa lammstek istället för skinka”

Fåren hos Elof och Maude på Nors gård på Gotland vistas ute i en unik miljö, där är julen till stor del som alla andra dagar. Rutiner är viktigt för djuren, och kanske även bonden? Ingen jul här utan rödbetssallad, rökt fårfiol och extra fin gotlandsdricke från Elofs pappa.

Familjen på gården brukar inte åka bort på julen, ansvaret för djuren och att man är mån om att deras rutiner hålls kommer före. 

Julen är egentligen som vilka andra dagar som helst. Och enligt Elof får djuren redan det bästa foder som finns så de kan inte få det bättre. 

Kanel- och fikonbakad lammstek på julbordet

Det är naturligtvis inte alla dagar på året som det serveras egenfiskad och gravad lax eller rökt fårfiol. För att inte tala om den nya rätten på julbordet; kanel -och fikonbakad lammstek. Köttbullar och prinskorv till barnen och på kvällen hamnar julskinka på en skiva hembakat bröd.

– Vi har resten av familjen i närheten så det är smidigt att samla ihop oss till lunchen och äta julbord i lugn och ro, säger Elof och fortsätter. Eftersom min mamma är från Västkusten blir det bland annat grönkål, brysselkål, ansjovis och ibland har det blivit lutfisk.

Berätta om er rätt, kanel och fikonbakad lammstek?

–Jag gillar fikon, det är gott och ger den extra lilla julstämningen till lammsteken som blir extra julig med kanel, vi har inte testat den förut så det ska bli spännande.

Lammstekens utmanar julskinkan

Elof tycker att lammstek generellt ska serveras så ren som möjligt utan en massa onödiga tillbehör.
Här är lammsteken en utmanare till julskinkan som julbordets huvudnummer. Servera ugnsrostade rotfrukter som persiljerot, morötter och palsternacka till och en syrlig gelé.

Bakgrunden till den här nymodigheten på Elof och Maudes julbord är att de oftast serverar rökt lammkött på julbordet, det gör man även i år men kompetterar med den här smakrika utmanaren.

Vad kan du inte vara utan på julbordet?

– Jag är väldigt förtjust i rödbetssallad, en sjyst rödbetssallad är kanon både till köttbullar och skinkan, det är inte heller jul utan riktigt stark, god senap med lite honung för sötman.
– Pappas hemgravade egenfångade lax är också ett måste, säger Elof och fortsätter. Han gör även egen gotlandsdricke full av humle och malt som förhöjer de andra smakerna och den blir riktigt bra.

Gör han den speciellt till jul?

– Han gör den lite tidigare på säsongen så den blir klar och fin, nästan som sherry, ofta kan gotlandsdricke bli rävgift men den här är riktigt bra.

Har du tänkt på hur det klassiska julbordet skulle se ut, utan svenskt kött?

– Det skulle kännas sådär, det hade inte varit jul på riktigt, det är ju dessutom viktigt att veta vad man stoppar i sig över lag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email