Svenskt Kött uppmanar konsumenter att kolla ursprunget – tyskt griskött strömmar in i Sverige

Den tyska dioxinskandalen får nu en direkt påverkan på Sverige. Tyskt kött som inte längre går att exportera utanför EU säljs ut billigt som råvara till charkuterier, bland annat på den svenska marknaden.

Eftersom charkuteriråvaran utgör 75 % av grisen så påverkar det plötsliga utbudet av stora mängder billigt kött den svenska köttbranschen i alla led. Svenska grisuppfödare drabbas, och det i en pressad ekonomisk situation med redan låga priser på griskött.

– Det slår hårt mot det svenska grisköttet, säger Maria Forshufvud vd för Svenskt Kött. Svenskt griskött håller hög internationell klass och är säkert och tryggt. Sverige har fungerande kontrollsystem i hela kedjan från foder till färdig produkt. Men när billigt tyskt importkött kommer in på det här sättet så bildas det en prispress som konkurrerar ut svenskt kött, trots dess unika kvalitéer.

– Vår uppmaning till konsumenterna är att alltid fråga efter köttets ursprungsland. Låt innehållet avgöra vad du köper, för det är skillnad på kött och kött. Också när det gäller charkuterier. Som konsumenter ska vi vara noga med att läsa innehållsdeklarationerna och kräva ursprungsmärkning. Inte förrän det tydligt står på förpackningarna kan vi vara säkra på att det är svenskt kött i korven och skinkan.

För mer information eller frågor

Maria Forshufvud, vd, Svenskt Kött
Telefon: 08 787 55 14
Mail: maria.forshufvud@svensktkott.se

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top