Så säkras ursprunget på svenskt griskött

Svenska Köttföretagen har skapat ett system för effektiv kontroll av ursprung på svenskt griskött. Och nu har man börjat kontrollera att köttet i butiken är svenskt.

Systemet med ursprungsverifieringen är framtaget för att konsumenten ska kunna känna sig trygg när hon handlar svenskt kött.

-Det svenska köttet betingar ett så mycket högre pris än det utländska köttet på grund av de fantastiska mervärden vi har, att konsumenterna måste kunna vara helt säkra på att märkningen stämmer. säger Hans Agné, vd, Svenska Köttföretagen.

Tillsammans med Eurofins Food & Feed Testing har Svenska Köttföretagen skapat en nationell databas för griskött som ska användas som referens.

Testerna görs genom att förpackningar med svenskmärkt griskött köps in från butiker runtom i Sverige. Sen analyserar Eurofins köttet och matchar det mot den nationella referensdatabasen som innehåller isotopanalyser från svenska grisar i olika regioner i Sverige.

Provtagning kommer att göras på alla typer av griskött; färskt kött, kött injicerat med lake, rökt kött, marinerat kött, korv, färdigkokta produkter tex färdigkokt julskinka m fl. Från varje inköpt grisköttsprodukt tas minst två prov ut och skickas för analys.

Vid eventuell misstanke om avvikelser kontaktas det företag som är ansvarig för den aktuella produkten för vidare utredning.

För Svenska Köttföretagen är det ett sätt att säkra det svenska köttets mervärden;

  • Svensk köttproduktion har lägre klimatpåverkan än i andra länder
  • Sverige är ett av de länder i världen som använder minst antibiotika till lantbruksdjur
  • Djuren föds upp under en av världens starkaste djurskyddslagar med hög djuromsorg

Svenska Köttföretagen är ett bransch- och utvecklingsbolag som ägs av de största slakterierna i Sverige. Deras uppdrag är att öka lönsamheten för den svenska köttbranschen från gård till butik. Svenska Köttföretagen levererar semin, livdjur, rådgivning och branschutveckling.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email