Djurens vatten ska avslöja köttfusk

Vattnet som djuren dricker på gården kan avslöja köttfusk. Isotopsammansättningen lämnar avtryck som gör det möjligt att spåra köttets ursprung.

Vattnets sammansättning varierar mellan olika platser och dess isotopmönster sätter sina spår i de levande varelser som dricker vattnet, skriver Dagens Nyheter idag.

–Isotopsammansättningen skapar tydliga avtryck i köttet, de blir unika som ett slags ”fingeravtryck”. De går till och med att spåra i lufttorkat kött, säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen till DN.

Internationell metod

Metoden att använda isotopkvoter för att spåra köttets ursprung används redan i Tyskland och Storbritannien. Sedan ett och ett halvt år har Svenska Köttföretagen tillsammans med den internationella laboratoriegruppen Eurofins arbetat fram ett system som ska fungera i Sverige.

De började med att undersöka om det gick att skilja svenskt kött från det från grannländerna, exempelvis Danmark. Sedan sker provtagning för att skilja olika regioner i Sverige.

–Vi har väldigt hög tillförlitlighet i våra provsvar. Det går att till exempel skilja på kött från olika delar i Sverige, till exempel kan vi se om köttet kommer från Gotland eller Öland, säger Hans Agné.

Spårning ner på gårdsnivå

Det kan vara möjligt att spåra köttet ända ner till en enskild gård om det finns referensprov från samtliga gårdar. När det gäller grisgårdar skulle det kunna vara möjligt då det bara handlar om cirka ettusen i Sverige.

Just nu pågår arbetet med att ta prover och bygga upp en referensdatabas. Först ut är griskött, sedan kommer nötkött och därefter lamm.

Prover ska kunna tas både på slakterier, charkföretag och i butiker. Hur rutinerna för provtagning ska gå till hör till frågor som återstår att lösa.

–Vi kommer att sätta oss och diskutera med företaget Svenskmärkning AB och livsmedelshandeln för att hitta ett samarbete för kontroller och prover, säger Hans Agné till DN.

Aktuellt

Tallrik

Hur mycket kött äter vi egentligen?

Nya rapporten från Jordbruksverket svarar på; hur mycket kött äter vi egentligen? Hur stor andel är svenskt? Och hur långt ifrån Livsmedelsverkets kostrekommendationer ligger vi egentligen?

Korvfestivalen 2020 i Stockholm

Är du en korvälskare? Nu är det dags för sjunde upplagan av Korvfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Du ska väl gå?