Konsumenter vill helst ha svenskt nöt- och griskött

Allt fler svenskar väljer att köpa svenskproducerade livsmedel visar en Sifoundersökning som Ica och LRF låtit göra. Och det är nötkött och griskött som lockar flest svenskar att välja svenskproducerat.

75 procent av de som svarat på undersökningen väljer att köpa svenskproducerat före livsmedel som man tror är producerade i ett annat land. Det är en ökning med nio procentenheter från förra året, då motsvarande andel var 66 procent.

Bland varukategorierna är det nötkött och griskött som lockar flest svenskar att välja svenskproducerat. Även här ökar andelen. I år säger 77 procent att de väljer svenskt griskött (70 procent 2014) och 79 procent säger att de väljer svenskt nötkött (77 procent 2014).

Beredda att betala mer för svenskt

Undersökningen visar även att 64 procent är beredda att betala mer för svensk mat, en ökning med åtta procentenheter från 2014 då andelen låg på 56 procent. Samtidigt minskar andelen personer som säger att de oftare skulle välja svensk mat om priset var lägre, 56 procent 2014 mot 48 procent 2015.

– Det är naturligtvis väldigt glädjande att fler konsumenter efterfrågar och är beredda att betala för de mervärden som finns i svensk livsmedelsproduktion, eftersom god djuromsorg och miljöhänsyn innebär högre kostnader för de svenska bönderna. Därför är det viktigt att det ökade konsumentintresset syns även i böndernas plånböcker, säger Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF i en kommentar till undersökningen.

Aktuellt

Cuban sandwich med mojomarinerad porchetta på skinkinnanlår

Mat för en annorlunda påsk

Årets påskvecka kommer inte likna vanliga vanliga påskar, därför tipsar vi här om mat för en annorlunda påsk.

Tallrik

Hur mycket kött äter vi egentligen?

Nya rapporten från Jordbruksverket svarar på; hur mycket kött äter vi egentligen? Hur stor andel är svenskt? Och hur långt ifrån Livsmedelsverkets kostrekommendationer ligger vi egentligen?