Svenskt kött är hållbart

Köttskatt är inte en framkomlig väg för minskad köttkonsumtion. Det tycker inte ens Jordbruksverket . Däremot ska vi välja vårt kött med omsorg.

– Trubbiga verktyg som köttskatt, riskerar att slå undan det mest
miljösmarta köttet. Det billiga importerade köttet riskerar att bli
vinnare medan det svenska dyrare köttet förlorar, säger Maria
Forshufvud, vd Svenskt Kött i en kommentar till medias rapportering
om en eventuell köttskatt.

Svensk köttproduktion kan öka

Mer svenskt kött borde vara målet. I Sverige har vi förutsättningar att producera kött på ett klimatklokt
sätt. Hela konsumtionsökningen under 2000-talet består av importerat
kött medan den svenska produktionen har minskat. Svensk köttproduktion
ligger bra till ur flera hållbarhetsperspektiv. 

– Sverige har
god tillgång till vatten och bra villkor för gräsproduktion. Det ger
förutsättningar att bedriva en långsiktigt hållbar köttproduktion. De
svenska bönderna borde alltså producera en större andel, inte mindre, av
köttet till jordens befolkning, menar Maria Forshufvud.  

Köttkonsumtionen
kan minskas genom att vi i första hand slänger mindre mat.
Jordbruksverket påpekar att konsumenter behöver kunskap, guidning och
märkning.

Ursprungsmärkning god vägledning

– Vårt bidrag till konsumenters kunskap är vår frivilliga ursprungsmärkning Svenskt kött.
Det är en garant för att djuren fötts under förhållanden som står sig
starka i en internationell jämförelse, säger Maria Forshufvud.

Läs mer

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top