Svenska charkuterier i topp

Sverige är bra på charkuterier. Det tycker de tillfrågade i en ny undersökning som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Kött. 

Svenska charkuterier står sig mycket bra mot utländska konkurrenter. En klar majoritet, 65 procent, av de tillfrågade anger Sverige som ett land med bra charkuteriprodukter. Bland charkuterierna är rökt skinka svenskarnas favorit. Köttet ska helst komma från svenska gårdar.

– De svenska charkuterierna har en rik tradition, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött. Vi märker ett ökat intresse för svenskt mathantverk och där har charkuterierna med sina korvar och skinka en självklar plats. Våra produkter är ofta rökta istället för torkade som är vanligt i södra Europa.

Kött från svenska gårdar är det viktigaste kriteriet när svenskarna köper charkuterier, över hälften av de tillfrågade ansåg att det påverkade deras val.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top