Stort exportgenombrott: Kina öppnar för svenskt griskött

Kina, en av världens snabbast växande marknader, har nu ett utkast färdigt som är första steget för ett landsgodkännande för import av griskött från Sverige. För svenska grisuppfödare kan det innebära ökade inkomster på 150 miljoner kronor per år.
Trikiner

– Det här är ett fantastiskt genombrott. Vår ambitiösa satsning på kvalitet, djuromsorg och låg antibiotikaanvändning imponerar på de kinesiska myndigheterna och importföretagen, säger Anders Källström, vd på LRF i ett pressmeddelande.

Protokollet som kan ledat till ett landsgodkännande från de kinesiska myndigheterna innebär att Sveriges regering nu kan inleda förhandlingarna om ett exportavtal med Kina angående svensk grisköttexport.

Sedan LRF för några år sedan skapade en egen exportstrategi har organisationen jobbat tätt ihop med Kött och Charkföretagen för att kunna exportera till tredje land, utanför EU. Den kinesiska marknaden är den mest intressanta. Kinesiska konsumenter sätter större värde på de delar av grisen som det betalas lite för i Sverige. Ett exportavtal skulle innebära möjligheter för svenska uppfödare att få betydligt bättre betalt för sina råvaror.

Efterfrågan på svenskt kött ökar hela tiden vilket innebär att prisnivån aldrig varit högre än just nu. Orsaken är att konsumenterna allt oftare väljer kött från uppfödare som de kan lita på och från djur som behandlats väl. Samtidigt utsätts svenskt kött för konkurrens från billigt importerat kött.

– Ett kinesiskt landsgodkännande skulle innebära att framtiden för svensk grisuppfödning ser betydligt stabilare och bättre ut även vid en konjunkturnedgång. Det gör att svenska bönder vågar satsa och utveckla verksamheten, säger Anders Källström.

Årligen föds 2,6 miljoner grisar upp i Sverige. Det kan jämföras med Danmark, som bland annat exporterar till Kina, som föder upp 17 miljoner grisar per år. Den svenska branschen känner nu ökad optimism. Vid besök i Kina är den svenska rapsgrisen från HK Scan en symbol för svensk innovativ kvalitet. Men den svenska exporten av kött är fortfarande väldigt liten.

I Kina har konsumtionen av griskött ökat med 142 procent mellan 1990 och 2017. 65 procent av den kinesiska köttkonsumtionen är kött från gris. Till 2020 förväntas Kinas befolkning öka med 70 miljoner personer, vilket motsvarande en konsumtion av 2,2 miljoner ton griskött.

Aktuellt

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Serverar din kommun svensk mat?

Serverar din kommun svensk mat?

Många av oss tänker på att köpa hem svensk mat i största möjliga mån, men hur är det i de offentliga måltiderna? Serverar din kommun svensk mat?

Rulla till toppen