Svenskt griskött – snart på kinesernas tallrikar

Svenskt griskött lockar den kinesiska köttbranschen vars representanter nyligen besökte Sverige. Export till Kina är en chans för svenska grisbönder att öka sin lönsamhet.

I slutet av april besökte representanter från CMA, China Meat Association en grisgård i Skåne som ett led i att få till en svensk export av griskött till Kina.

– De var väldigt intresserade och frågade om allt. Foder, boxstorlek, golvvärme, förflyttningar av djur. Sådant som bönder brukar fråga bönder. Kul att ta emot så intresserade besökare, säger Åsa Odell ägare till grisgården och vice ordförande i LRF.

Efterfrågan på dyrare köttdetaljer har ökat i Kina och det finns en potentiell marknad för premiumprodukter som till exempel rapsgris. Detaljer som svans, öron och fötter är delikatesser i Kina men i Sverige är det restprodukter. Här finns en stor chans till större förtjänst för de svenska grisuppfödarna, nästan 60 kronor mer per gris enligt branschens kalkyler.

– Vi vet att våra volymer är väldigt små. Men det är inte så många fler än Sverige och Finland som kan erbjuda svansar till försäljning. Trots lagkrav så kuperas ju fortfarande svansarna på 95 procent av grisarna i EU, säger Åsa Odell.

Förhandlingar om Exportprotokoll

CMA är på rundresa i Europa för att besöka Irland, Sverige och Finland som vill börja exportera till Kina. Enligt kinesiska regler krävs ett exportprotokoll på landgodkännade för att ett land ska få exportera råvaror till Kina och Sverige fick i december förra året ett utkast på ett sådant protokoll. Förhandlingarna om protokollet pågår just nu och Sverigebesöket anordnades för att CMA skulle se vad svenska grisuppfödare och slakterier har att erbjuda.   

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email