Sommartid – nu ställer vi fram grillen!

Äntligen är det sommartid och med den ställer vi fram grillen, och naturligtvis också klockan. Känner du dig lite ringrostig efter en grillfri vinter så kan du fräscha upp kunskaperna i Köttskolans kurs Grilla.

Ett klassiskt knep för att komma ihåg om man ska ställa fram eller tillbaka klockan är att tänka på grillen. På sommaren ställer man fram grillen och på hösten ställer man tillbaka grillen, likaså klockan. Många hävdar att man kan grilla året runt men enligt Icas grillrapport från 2017 så ställer 88 procent av svenska folket tillbaka grillen på vintern, och liknelsen är således fortfarande relevant.

Tillhör du inte de 12 procent som grillar året runt kanske du känner dig lite ringrostig och behöver friska upp dina grillkunskaper? Här har vi samlat några riktigt bra griltips som hjälper dig att komma igång:

Grilltips

  • Välj gärna styckningsdetaljer med insprängt fett, det bidrar med smak och saftighet.
  • Griskött och färsbiffar ska vara genomstekta.
  • Hela detaljer av lamm och nötkött kan vara rosastekta, kolla innertemperaturen med en digital stektermometer som tål hettan från grillen.
  • Vid grillfest för många kan man först tillaga köttet i en ugnsfast form med lite vätska i botten, under folie i ugnen tills det har önskad innertemperatur. Kyl ned det snabbt och förvara i kylen. Strax före serveringen lägger man det på grillen så att det får en läcker, grillad yta och blir genomvarmt. Pensla på en smakrik glaze mot slutet av grillningen.
  • Bränn inte kött för hårt, skär bort eventuella svartbrända bitar.

Lär dig mer om grillning i Köttskolans kurs Grilla

Aktuellt

Scroll to Top