Dags att ställa fram klockan – och grillen

På söndag ställer vi om till sommartid och det brukar också vara startskottet för grillsäsongen, i alla fall för de 88 procent som inte grillar året runt enligt Icas årliga grillrapport. Den visar också att 81 procent av befolkningen vill lägga mer lokalproducerat på grillen i år.

Den klassiska vår- och sommargrillningen har blivit ett stabilt fenomen i Sverige och premiären brukar vara just till helgen då vi ställer om till sommartid, det är bara 12 procent som säger att de grillar året om. 45 procent av svenskarna uppger i rapporten att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. Många vill också utvidga sitt grillande, 57 procent av svenskarna uppger att de vill lägga mer grönsaker på grillen i år.

– Eftersom grillning är ett stort intresse i Sverige har vi större kunskap och är mer nyfikna nu. Istället för att tänka vad för kött, fisk eller fågel vi ska ha till grönsakerna låter vi istället grönsakerna få spela huvudrollen, säger Leif Grönlund, kock, Ica Köket.

Oavsett om det rör sig om kött eller grönsaker tycker svenskarna att det är viktigt att stödja de svenska bönderna, av de som väljer svenskt kött säger 67 procent att anledningen är för att stötta svenska lantbrukare.

Vi vill helst grilla tillsammans

Att grilla ger mer tid till att laga mat och umgås med varandra enligt 35 procent och 40 procent vill helst att det ska vara en lugn tillställning med vänner. Endast 1 procent uppger att de helst grillar för sig själva. 

Blev du också riktigt sugen på att köra igång grillen på söndag? Testa något av Svenskt Kötts goda grillrecept på både nya och gamla styckdetaljer.

I friköpenskaps artikel kan du läsa mer om resultatet från Icas rapport.  

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Rulla till toppen