Dags att ställa fram klockan – och grillen

På söndag ställer vi om till sommartid och det brukar också vara startskottet för grillsäsongen, i alla fall för de 88 procent som inte grillar året runt enligt Icas årliga grillrapport. Den visar också att 81 procent av befolkningen vill lägga mer lokalproducerat på grillen i år.
Bild saknas

Den klassiska vår- och sommargrillningen har blivit ett stabilt fenomen i Sverige och premiären brukar vara just till helgen då vi ställer om till sommartid, det är bara 12 procent som säger att de grillar året om. 45 procent av svenskarna uppger i rapporten att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. Många vill också utvidga sitt grillande, 57 procent av svenskarna uppger att de vill lägga mer grönsaker på grillen i år.

– Eftersom grillning är ett stort intresse i Sverige har vi större kunskap och är mer nyfikna nu. Istället för att tänka vad för kött, fisk eller fågel vi ska ha till grönsakerna låter vi istället grönsakerna få spela huvudrollen, säger Leif Grönlund, kock, Ica Köket.

Oavsett om det rör sig om kött eller grönsaker tycker svenskarna att det är viktigt att stödja de svenska bönderna, av de som väljer svenskt kött säger 67 procent att anledningen är för att stötta svenska lantbrukare.

Vi vill helst grilla tillsammans

Att grilla ger mer tid till att laga mat och umgås med varandra enligt 35 procent och 40 procent vill helst att det ska vara en lugn tillställning med vänner. Endast 1 procent uppger att de helst grillar för sig själva. 

Blev du också riktigt sugen på att köra igång grillen på söndag? Testa något av Svenskt Kötts goda grillrecept på både nya och gamla styckdetaljer.

I friköpenskaps artikel kan du läsa mer om resultatet från Icas rapport.  

Aktuellt

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?

Rulla till toppen