Rapsgrisen är här

Det satsas framåt inom den svenska grisnäringen. Förra veckan lanserades raspgrisen som fått rapsolja i maten för att ge ett godare och saftigare kött.

-Rapsgrisen är den största händelsen sedan Pigham introducerades i början på 1980-talet, sa Torbjörn Lithell, ansvarig för rapsgrisprojektet, när Scans kampanj för rapsgrisen presenterades med en arbetslunch för landets matjournalister och med rapsgris på tallriken.

Rapsgrisens innehåll av högre andel nyttiga omättade fettsyror, som omega 3 är ytterligare en fördel förutom saftigare kött.

Välkomnas av kockar

Andreas Hedlund, årets kock 2002 hade lagat goda rätter av rapsgrisen som han talade sig varm för.

-Det här är den första svenska grisen, uppfödd i större skala, som är som vi kockar vill ha den, sa han. När vi provlagade inför Årets Kock-tävling, sa vi att den kanske t o m var alltför mör för våra ugnar. Den är mycket välkommen.

-Det finns kockar som gladeligen köper speciellt griskött för 200 kr per kg, för att få det griskött man vill ha. Nu får vi ett griskött som inte är mycket dyrare än vanligt griskött, men väsentligt bättre, menar Andreas Hedlund.

– 40 000 grisar i Sverige är nu rapsgris och målet är 200 000, säger Torbjörn Lithell. Vi koncentrerar uppfödningen kring Skara, men den nordligaste uppfödaren finns i Enköping. Uppfödarna av rapsgris får ett tillägg på grispriset.

Utvecklingen av rapsgrisen har pågått i fyra år och är ett koncept som sedan en tid körts i Finland. Där börjar andelen rybsgrisar (som man har där) närma sig 50% hos finska delen av HKScan.

Prova receptet på bilden, Helstekt örtkarre med fänkål och äppelsallad, det finns hos Scan.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email