Nu kommer lufttorkade charkuterier av medelhavsvariant från Sverige

Svensk delikatesschark fortsätter att växa både i utbud och volym, nu med lufttorkade charkuterier av medelhavsvariant från Sverige.
Nu kommer lufttorkade charkuterier från Sverige

Lufttorkade charkuterier från Sverige

Det finns ett ökande intresse för lufttorkad delikatesschark av medelhavsvariant i Sverige. Hittills har det mest funnits importerade produkter i livsmedelsbutikerna, trots att det egentligen finns en lång tradition av att lufttorka kött även på våra breddgrader. Senast ut är Scan som lanserar ett nytt helt svenskt sortiment som ska nå ut i hela landet. Helt enkelt lufttorkade charkuterier av medelhavsvariant från Sverige.

Brett utbud av svensk chark  

Kött från Sverige logga

Flera lokala charkuteriföretag runt om i landet har sedan många år tagit fram populära lufttorkade charkuterier , där flera uppmärksammats i Chark-SM:s klass “Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter”. På Jokkmokkskorv under konceptet ”Fjällufttorkat”, på Sigillcertifierade Nibble gård i Västeråstrakten från egen grisuppfödning och på Jakobsdals charkuteri i Göteborg, där man även säljer dem som färdigpackade ”delikatesskivor”.

Nu hakar alltså också Scan på trenden genom sin nya serie av svenska premiumscharkuterier som prosciutto crudo, coppa och fänkålssalami. Scans rapsgrisar kommer från nio utvalda gårdar, äter ett foder som innehåller närodlad raps och den omega 3 som finns i rapsen ska göra köttet extra saftigt, mört och smakrikt och produkter kommer att börja finnas i svenska butiker under våren 2020.

Användning av antibiotika

Likvärdig smakupplevelse 

En stor del av de charkprodukter som svenska konsumenter tidigare köpt som delikatesser kommer från Spanien och Italien – länder som hamnar i bottenligan vad gäller antibiotikaanvändning i djurproduktionen. Detta var någonting som bland annat WWF uppmärksammade i sin köttguide som kom under hösten. Med det växande sortimentet av svensk delikatesschark får konsumenterna en likvärdig smakupplevelse som med produkter från Spanien och Italien, men med den stora skillnaden att man har använt svenskt kött. Något som är bra både ur miljö- och transportsynpunkt och förstås för svenska djuruppfödare.

Mer läsning

Aktuellt

WWF lanserar ny köttguide

WWF lanserar ny köttguide

Grönt ljus för svenskt kött från djur på naturbeten och ekologisk gris medan allt importerat kött får rött ljus när WWF lanserar ny köttguide.

Höstlov med husmanskost

Höstlov med husmanskost

Nu när det är höstlov passar det riktigt bra med husmanskost. Förutom att den är god och mättande så är den dessutom i säsong på hösten.

Scroll to Top