Mer svenskt och mindre importerat kött 2014

Under 2014 skedde två trendbrott vad gäller kött visar statistiken från Jordbruksverket och SCB: Svenskarna åt en aning mindre kött för första gången på många år och importen av kött minskade samtidigt som den inhemska produktionen ökade.
Bild saknas

Under 2014 minskade förbrukningen och importen av gris och nötkött samtidigt som exporten och vår inhemska produktion ökade.

Utvecklingen är ett trendbrott och under 2015 visar det sig om trenden håller i sig och vi ser början på en ny utveckling. Importen och förbrukningen av kött har bara minskat vid ett fåtal tillfällen sedan Sveriges EU-inträde.

Andelen svenskt kött på marknaden ökade

Andelen svenskt kött på marknaden ökade för gris- och nötkött. Vi producerade 330 000 ton gris-, nöt- och lammkött under 2014 jämfört med 323 000 ton under 2013. förbrukningen av gris- nöt- och lammkött.

Vi importerade också mindre nöt- och griskött för första gången på flera år. Importen och förbrukningen av kött har bara minskat vid ett fåtal tillfällen sedan Sveriges EU-inträde. Senast marknaden krympte var i samband med den globala finanskrisen 2009.

  • Sammantaget för nöt-, gris-, får- och lammkött ökade produktionen med 3,1% jämfört med samma tid 2013
  • Importandelen av förbrukningen var 46% att jämföra med 47% under 2013
  • Exportandelen av produktionen var 12% att jämföra med lika 11% under samma tid 2013

Minskad förbrukning

Sammantaget minskade förbrukningen av gris- nöt- och lammkött med knappt 1%.

Aktuellt

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?

Rulla till toppen