Idag finns ett stort behov av personer som har kompetens inom slakt, styckning och charkuteri. Samtidigt ökar efterfrågan på högkvalitativa köttprodukter och lokalproducerade varor som exempelvis charkprodukter vilket innebär att behovet av kompetens ökar ytterligare. Det här är alltså ett område inom livsmedelsindustrin där det finns och kommer fortsätta att finnas ett stort behov och många jobbmöjligheter för utbildade slaktare, styckare och charkuterister.
Hur kan man utbilda sig inom slakt, styckning och chark?
Det är till stor del olika livsmedelsföretag som utbildar sin egen personal inom branschen. Till sin hjälp har de, förutom kunnig personal, den digitala lärplattformen Kött & Chark Akademin. Den har tagits fram av Kött & Charkuteriföretagen och är finansierad av Tillväxtverket för att bidra till kompetensförsörjningen inom det här området. Utbildningen är digital så det används som en introduktion till mer djupgående utbildning, eftersom det är viktigt med ett praktiskt hantverkskunnande inom dessa yrken.
För att öka kompetensförsörjningen inom styckning och chark har Campus Falkenberg och Vuxenutbildningen Falkenberg tillsammans med branschföreträdare i Halland tagit fram en utbildning till styckare med inriktning mot chark med start i januari 2025.
Vi pratade med Jonas Sundin, Utbildningsplanerare på Campus Falkenberg om utbildningen.
Varför behövs den här utbildningen?
– Utifrån prognoser, lokala och regionala önskemål från olika aktörer har vi förstått att det finns ett behov av styckare. Det är också i enlighet med livsmedelsstrategin och för att kunna öka produktionen i Sverige och öka tillväxt och en hållbar utveckling. Utifrån det har vi haft kontakt med olika företag i hela Halland som bekräftat att det finns ett stort behov.
Campus Falkenberg har ett uppdrag att bistå med kompetensförsörjning, i syfte att stötta näringen och för att folk ska kunna få jobb. För att hjälpa folk att få jobb behövs utbildning.
Vad kan den som går utbildningen förvänta sig?
– Det är en 1-årig utbildning som är CSN-berättigad. Tanken är att man lär sig fyra olika styckningsmoment. Man ska kunna stycka gris, nöt, lamm och vilt. Utbildningen är en lärlingsutbildning och man kommer vara 70% på sin lärlingsplats, hos ett lokalt företag, och 30% på campus. Några av lärlingsplatserna har mer inriktning mot charkuteri men alla deltagare ska få kompetens inom både styckning och charkuteri efter avslutad utbildning.
Några av företagen önskar också kompetens inom slakt så vi tittar på att ha en slaktkurs som tillägg till utbildningen.
När du har gått klart utbildningen har du goda möjligheter till anställning på din lärlingsplats.
Vilka tror ni kommer att gå den här utbildningen?
– Vi tror att det kommer vara rätt unga människor, 25–35 år som kommer gå den här utbildningen. Det skulle också kunna vara aktuellt bland jägare.
Hur ser behovet ut av liknande utbildningar i resten av landet?
– Det finns tyvärr inte så många utbildningar inom det här idag så behovet är stort. Hög efterfrågan från branschen och behovet är stort över hela landet.
Vill du veta mer och ansöka till utbildningen? Läs gärna vidare hos Kött- och Charkföretagen eller Campus Falkenberg!
För den som vill lära sig mer privat om kött och chark kan lära sig det i Köttskolan här på svensktkött.se.