Livsmedelsverkets kostråd om kött

Livsmedelsverket går ut med råd om konsumtion av rött kött. Rådet är att inte äta mer än ett halvt kilo kött och charkuterier från nöt, gris, lamm och viltkött i veckan.

Kostråden från Livsmedelsverket följer de kostråd som andra
nordiska länder också ger. Ett halvt kilo tillagat kött i veckan innebär
ungefär 3 måltider och lite pålägg.

Livsmedelsverkets kostråd baseras bland annat på en vetenskaplig sammanställning av ett stort antal
studier från World
Cancer Research Fund (WCRF) som publicerades 2007. WCRF är en organisation som
sammanställer forskningsresultat om hur mat kan påverka cancerrisken.
Forskningen visar att personer som äter mer än cirka 500 gram rött kött och
chark (tillagad vikt) i veckan löper ökad risk att drabbas av cancer i tjock-
och ändtarmen. Läs hela pressmeddelandet från Livsmedelsverket här

Varierad kost och
hälsosamt liv

Enligt den senaste tillgängliga mätningen från
Livsmedelsverket,  ”Riksmaten 2010-2011”
äter vi i genomsnitt i Sverige ungefär 600 g rött kött och charkuterier per
vecka (tillagad vikt).  Cirka  450 g rött kött och ca 150 g charkuterier.
Dock är variationen mycket stor, till exempel mellan kvinnor och män. Läs mer
om Riksmaten här
.

Viktig näringskälla

Kött bidrar med många näringsämnen och är en viktig
järnkälla, speciellt för barn, unga och kvinnor i fertil ålder. Kött bidrar
också med protein, men det är inte svårt att få tillräckligt med protein även
med mindre kött.

Mot bakgrund av den kunskap som finns idag om samband mellan
mat och cancer har WCRF sammanställt en lista med 10 råd för alla som vill
anpassa sin livsstil, där de första tre råden är viktigast och de följande inte har någon rangordning:

  • Undvik
    övervikt
  • Håll
    dig fysiskt aktiv
  • Begränsa energirika livsmedel och drycker
  • Ät
    övervägande vegetabilisk föda
  • Begränsa intaget
    av rött och charkuterier
  • Begränsa
    intaget av alkohol
  • Begränsa
    saltintaget, och undvik mögliga spannmål och grönsaker
  • Försök
    att tillgodose näringsmässiga behov med enbart dieten
  • Amning:
    Mödrar uppmanas att amma
  • Canceröverlevnad:
    Följ rekommendationer för cancerprevention

Välj kött med omsorg

Livsmedelsverket är tydligt med att det är viktigt att
välja kött med omsorg och lyfter fram värdena med att ha en djuruppfödning i Sverige. Verket pekar också på den
unikt låga användning av antibiotika inom svensk djuruppfödning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email