​“Köttet är den röda tråden på julbordet”

Julaftonsmorgon på Grindtorps gård och Titti och Lennart Jöngren börjar hos djuren. Dagen innan har det varit extra förberedelser för runt lunch på julafton då brakar julfirandet loss. Hembakat och hemlagat - kakor, bröd, kött, fisk och mycket folk. Varför inte fira ordentligt när det ska firas?

Frukosten på julafton tar Titti och Lennart på övervåningen för att inte rubba cirklarna vid julbordet. Allt är förberett där för jullunchen prick klockan 12.00. Pynt är klart men inte förrän dagen före julafton och julgranen står lite i hörnet. 

– Vi hugger vår gran på egen mark, då blir det inte en drömgran precis utan vi tar en som står lite i vägen och borde tas ner i alla fall, men ställer vi den in mot väggen och pyntar ordentligt ser det fint ut, säger Titti Jöngren.

Tradition med jullunch

Jullunchen är en tradition med rötter i släkten sedan 20-talet. Det brukar bli tio till femton personer i snitt på julafton och julbordet på Grindtorp domineras av hembakat och hemlagat.

Titti är precis klar med julbaket med bland annat rågkakor och knäckebröd, lussebullar och pepparkakor såklart, men även Uppåkrakakor. 

– Recepten kommer mestadels från min mormor, min mamma påstår de är omöjliga att göra, så då måste jag naturligtvis testa, säger Titti.

Lussebullarna bakar hon med konjak och dubbelt så mycket saffran som i receptet men det blir ingen vört, det har visat sig att ingen tycker om det.

Skinkan huvudnumret på julbordet

Generellt är skinkan huvudnumret på julbordet men eftersom Titti och Lennart inte har grisar på Grindtorp blir det “bara” julskinka och revbenspjäll. 

I övrigt är det en del egenproducerat kött, inte minst i köttbullarna, sonens egen prinskorv av lamm och Grindtorps egen rökta lammkorv.

På julbordet finns det inget som är viktigare än något annat, alla har och får sin favorit. Lennart vill ha sin räkomelett, de äldre barnen vill ha romkrustader och Titti är förtjust i Janssons frestelse. Den hemgjorda leverpastejen på lammlever vill ingen vara utan heller. 

Bra med mindre portioner

Till kaffet serveras en maffig kaffetårta i form av ett hjärta, garnerad med vit choklad.
Titti konstaterar att det är inte så dumt att laga mindre portioner för ingen vill äta julmat fram till februari.

På eftermiddagen runt den traditionella TV-stunden är det dags för en sväng ut till djuren och det är ett välkommet tillfälle att röra lite på sig. Blir någon lite hungrig igen framåt kvällen serveras risgrynsgröt.

Om det är relativt organiserat på julafton är det rörigare på juldagen. Då kommer barnbarnen och de äldsta barnen, de nära och kära som inte kunde komma på julafton. Då öppnar Titti först ytterdörren och sedan kylskåpsdörren och säger varsågod.

Berätta mer om din rätt enbär -och konjaksgravad oxfilé!

– Vi säljer köttlådor som precis blivit färdiga för leverans, men en del kalvfilé behåller vi själva, säger Titti och fortsätter, köttet är väldigt gott i sig men sötma och alkohol höjer alltid smaken. Med enbär också kommer det bli väldigt bra, vi använder i stort sett samma smaker när vi gravar sik.

Hur ser djurhanteringen ut nu på julen?

– De får lite äpplen och extra strö och halm dagen innan julafton och så har vi lyktor på stallplan, på julafton är det extra mysigt att gå ut till djuren.

Har du tänkt på hur det klassiska julbordet skulle se ut, utan svenskt kött?

– Det skulle vara obefintligt, det går inte. Lax i all ära men hela jultraditionen bygger på höstslakten och att på julen tar vi fram det bästa – det är den röda tråden i det traditionella julfirandet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email