Korvfestival på Nordiska museet

Lördagen den 9 och söndagen den 10 februari blir det Korvfestival på Nordiska museet i Stockholm. Det är ett samarbetet mellan museet och Korvakademien.

Museets stora hall fylls av korvmakare, korvälskare, hantverkskorvar, historiska korvar, lyxkorvar och vardagskorvar, korvredskap och korvböcker och världens starkaste korv att provsmaka för den som vågar. 

Korvmakeri är ett hantverk som
kräver stor skicklighet utvecklad känsla för smak och kvalitet, och
under festivalen får besökarna träffa en rad företrädare för dagens
skickliga och kreativa korvhantverkare.

– Vi vill ge alla korvälskare en riktig
högtidsstund. Korven har äntligen fått komma in i finrummet och det ska
vi fira ordentligt, säger Christina Möller, preses i Korvakademien och
tillika Korvfestivalgeneral. Museets stora hall fylls med utställare som
visar upp och säljer sina produkter.

Nordiska museets
intendenter lyfter upp korven i ett kulturhistoriskt
sammanhang och bjuder på korv gjord efter recept ur Märta Stures
hushållsbok från 1739.

Många korvälskare på plats

Svenskt Kött finns på plats och även en hel rad med andra korvälskare för att dela med sig av sin kunskap och passion. 

  • Jan Scherman och
    Ulf Elfving, båda ledamöter i Korvakademien, leder programmet från
    scenen
  • Toppkockar tävlar i att laga de godaste korvrätterna
  • Magdalena Ribbing talar om korvetikett
  • Carl Jan Granqvist har fördjupat
    sig i korvspråket
  • Jens Dolk föreslår passande drycker till korv
  • Kristofer Franzén, en av Sveriges nya korvprofiler, visar hur korven ska
    stoppas.

Vem blir Årets Korvprofil?    

Korvakademien och Fast Food Magazine har beslutat att utse den första i raden av förhoppningsvis många Korvprofiler. Det kan vara en producent, en opinionsbildare, någon från restaurangvärlden eller en kulturpersonlighet.

Nominera Årets Korvprofil 2013 som koras vid Korvfestivalen på Nordiska Museet. Förslag sändes till: anders.ornevall@mentoronline.se

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top