»Jag vill inte ha fri rörlighet för sjukdomar«

Hur undviker man kött som kommer från djur som fötts upp med hög användning av antibiotika? Köp svenskt, norskt eller finskt, menar Sten-Olof Dimander på Svenska Djurhälsovården.

Fritt från antibiotika har blivit ett försäljningsargument när det gäller kött och det pratas mycket om hotet från antibiotikaresistenta bakterier. Men vad är det egentligen som Sverige är så bra på jämfört med andra köttproducerande länder? En person som kan svara på det är Sten-Olof Dimander, vd och veterinärmedicine doktor på Svenska Djurhälsovården.

– I Sverige jobbar vi förebyggande med samsyn mellan stat och näring, jag kallar det för ’den svenska modellen’ – det vill säga att djurhälsoarbetet görs i samarbete med staten, veterinärerna och bönderna. Sjuka djur behöver ibland behandlas med antibiotika och vi vet att antibiotika driver på utvecklingen av motståndskraftiga bakterier, varför inte då förebygga så att djuren inte blir sjuka alls? Det har vi fokuserat på under decennier genom kontroll och utrotning av sjukdomar och i vår rådgivning till bönder. I dag ser vi resultatet. Ett djurhälsoläge som borde nomineras till Nobels pris i djurhälsa – om det fanns något.

Och ansträngningarna bär frukt. Sverige är ett av de länder i Europa som använder minst antibiotika, och försäljningen av antibiotika för gris har minskat med 39 procent de senaste fem åren.

– Sedan måste man titta på vilken typ av antibiotika som används. I Sverige är det till övervägande det gamla hederliga penicillinet, men i många andra länder kan det inte användas längre eftersom det inte biter på bakterierna. Många tror att när en typ av antibiotika slutar ha effekt mot bakterierna så finns det nya som biter att hitta på apotekshyllan. Men tyvärr gapar den ganska tom.

Ibland är antibiotika nödvändigt

Men att helt ta bort antibiotika för djur, som vissa argumenterar för, tycker Sten-Olof är fel väg att gå.

– Då gör man det väldigt enkelt för sig till priset av att sjuka djur som lätt kan botas blir obehandlade. Som djurägare och veterinär är du skyldig att ge djuret nödvändig vård, och ibland kan antibiotika vara nödvändigt. Alternativet skulle vara avlivning.

Även ekologiskt uppfödda djur blir förstås sjuka.

– Sjukdomspanoramat ser generellt lite annorlunda ut i ekologisk uppfödning jämfört med konventionell. De sjukdomar man ser är främst kopplade till skillnader i uppfödningsförhållanden. Ekodjur som hålls utomhus får oftare problem med exempelvis parasiter. Å andra sidan får djur som hålls utomhus färre luftvägsproblem. Det är definitivt inte så enkelt som att ekodjur aldrig blir sjuka.

Hårda regler för livsmedelssäkerhet

Men oavsett om det är ekologiskt eller konventionellt uppfödda djur är myndigheternas regler för livsmedelssäkerhet hårda: antibiotikarester eller förbjudna substanser får inte finnas i kött. Men hur mycket vi än kämpar mot sjukdomar i Sverige så knackar det ständigt nya sjukdomshot på dörren utifrån.

– Innan vi gick med i EU 1995 kunde vi bestämma vilka importkrav som skulle ställas på djur som fördes in i Sverige. Men inom EU uppfattas det som ett handelshinder. Jag har inget emot fri rörlighet för människor och djur – men jag vill inte ha fri rörlighet för sjukdomar och bakterier! Vi vill kunna ställa krav på provtagning för sjukdomar vi inte vill få in i landet, och hittills har vi fått göra det genom så kallade tilläggsgarantier för vissa smittor, exempelvis salmonella, men det är vansinnigt svårt att få förståelse för de här frågorna på EU-nivå.

Tuffa djurskyddskrav – inte gratis mervärde

Allt detta är förstås besvärliga frågor att förklara pedagogiskt för kockar, personalen i köttdiskar, gäster och konsumenter som inte alltid väljer svenskt av kostnads- och ibland kvalitetsskäl.

– När konsumenten eller gästen väljer sin kotlett eller biff till middag skulle jag önska att de hade en klarare bild av hur djuret som köttet kommer ifrån har haft det under uppfödningen. Att de värderar hur djurens liv och uppfödningsförhållanden varit innan de blir till kotletten eller biffen på tallriken. Att de förstått vikten och värdet av att djuren mått bra och att de inte behandlats med stora mängder antibiotika. Min vision är att det blir självklart för kockar och butikspersonal att fungera som budbärare mellan bonde och konsument. Tuffa djurskyddskrav ger ett mervärde – men det är inte gratis. Om bönderna kan få lite mer betalt för sitt dagliga slit så kan både djur och konsumenter fortsätta att dra nytta av dem, även i morgon.

Om Svenska Djurhälsovården

Företaget ägs av Scan, KLS Ugglarps och Avelspoolen och försörjer svenska uppfödare av gris, nöt och lamm med förebyggande djurhälsovård, kunskap och utbildning. På grissidan är 80 procent av den svenska uppfödningen ansluten till Svenska Djurhälsovården.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top