Investerare säljer innehav i köttbolag som skövlar regnskog

Avverkningen av Amazonas regnskog har trappats upp rejält. Nu säljer investerare av innehav i köttbolag som skövlar regnskog.
Investerare säljer innehav i köttbolag som skövlar regnskog

Investerare säljer innehav i köttbolag

Köttproduktion som orsakar skövling av regnskog fortsätter, och i skuggan av coronapandemin har avverkningen av Amazonas regnskog trappats upp rejält. Enligt satellitbilder från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut ökade avverkningen med 55 procent under årets fyra första månader, jämfört med samma period förra året.

Den stora orsaken till att regnskogen skövlas i denna omfattning är expansionen av jordbruksmark till främst uppfödning av nötdjur och sojaodlingar. Den största andelen av sojan används sedan till djurfoder.  

Nordea säljer sitt innehav

Det brasilianska företaget JBS är världens största producent av kött. Den brasilianska nötköttsexporten är också störst i världen och i fjol var den värd motsvarande åttio miljarder kronor. Under sommaren meddelade Nordea att banken nu sålt sina innehav i JBS på grund av företagets bristande arbete med att motverka avverkningen av den artrika regnskogen i leverantörskedjan. Totalt handlar det om andelar på drygt 410 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån Reuters

– Beslutet togs av vår Responsible Investments Committee efter en period av dialog med företaget, där vi inte fick det gehör vi efterfrågade, skriver Eric Pedersen, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea Asset Management i ett mejl till OmVärlden

Huruvida kött från JBS säljs i svenska matvarubutiker kunde varken ICA, Coop eller Axfood (bland annat Hemköp, Willys och Tempo) svara på när Svenska Dagbladet gjorde en rundringning i februari i år. 

Men orsakar verkligen all köttproduktion skövling av regnskog? 

Nej, så är det så klart inte. I Sverige äter nämligen nötdjur, får och grisar mestadels foder som producerats så nära gårdarna som möjligt. Den svenska köttbranschen har länge jobbat med att utveckla proteinfoder som kan ersätta sojan, vilket fortfarande ges till djuren i de länder Sverige importerar kött ifrån.  

Vill du vara säker på att du inte köper kött som orsakar skövling av regnskog – välj svenskt kött!

Den lilla andelen soja som kvarstår i vissa foderblandningar är alltid ansvarsfullt producerat enligt certifieringens standard. Ofta kommer denna soja ifrån Kanada och orsakar ingen skövling av regnskog. Svenska köttproducenter står också bakom Sojadialogen som är ett svenskt upprop för ansvarsfullt odlad soja certifierad enligt RTRS (Round Table on Responsible Soy) eller ProTerra’s principer och kriterier. Ambitionen är att alla livsmedel från företagen i Sojadialogen endast ska använda ansvarsfullt odlad soja.


Vad äter en svensk gris?

Vad äter en svensk gris?

Vad äter en svensk ko?

Vad äter en svensk ko?

Aktuellt

Scroll to Top