Höstlamm gör stor insats för den biologiska mångfalden
Höstlammen föds på våren och går ute på bete hela sommaren där de stärker den biologiska mångfalden och håller svenska naturbetesmarker öppna ända tills hösten kommer. Så här ser den traditionella lammuppfödningen ut i Sverige och majoriteten av alla lamm föds upp på det här sättet. Därför finns det som mest färskt lammkött att få tag på nu på hösten.
När du väljer svenskt lammkött gör du skillnad – både för miljön och djuren. Får och lamm är fantastiska naturvårdare. De äter gärna sly och buskar, även sådana med taggar på, och håller därmed våra landskap öppna och vackra. Det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Svenska får gör helt enkelt en stor insats för att berika den biologiska mångfalden när de betar. Det finns många goda skäl att välja svenskt lammkött.
Bara en tredjedel svenskt
Det är bara ungefär en tredjedel av lammköttet vi äter i Sverige som är svenskt . Resten importeras, framför allt från Nya Zeeland och Irland. De länderna har en mer storskalig produktion och mindre omfattande djurskydd. Till exempel kuperar man svansarna på lammen, något som inte är tillåtet i Sverige. Sverige har relativt liten lammuppfödning om man jämför med andra länder. Den genomsnittliga lammuppfödaren har cirka 30 tackor jämfört med Nya Zeeland där genomsnittet är 4000.
Därför ska du välja svenskt lammkött
Sverige har den lägsta användningen av antibiotika inom hela EU och det är på grund av att svenska bönder har en lång tradition av hållbart och förebyggande hälsoarbete för djur. Det ger friska får och lamm som mår bra. Den svenska djurskyddslagen är den mest omfattande i världen. Djuren i Sverige föds upp med respekt för deras naturliga beteende. Till exempel går alla får och lamm i Sverige lösa i hela sina liv. På sommaren går de på bete och på vintern får de istället gå på djupströbäddar av halm i stallar.
Behövs fler svenska lamm
Tyvärr är det brist på svenskt lamm. Dels påverkar fortfarande sviterna efter torkan 2018 då många bönder var tvungna att slakta fler djur än planerat eftersom det inte fanns tillräckligt med bete och vinterfoder. Dels påverkar också ett ökat rovdjurstryck i vissa delar av landet vilket har lett till minskad lammproduktion. Samtidigt ökar efterfrågan på svenskt lammkött och förhoppningsvis kommer det göra att fler fårbönder vågar satsa på att föda upp fler lamm.
På höstlamm.se kan du läsa mer om den svenska uppfödningen av lamm. Där hittar du också inspiration för hur du ska tillaga lamm samt våra allra bästa lammrecept.