Guldgrisen uppmärksammas i Ekot

I morse uppmärksammade Ekot i Sveriges Radio  det utvecklingsarbete som pågår inom den svenska grisnäringen. Bland annat intervjuades Jeanette Blackert som är grisbonde i Skänninge ...

I morse uppmärksammade Ekot i Sveriges Radio det utvecklingsarbete som pågår inom den svenska grisnäringen. Bland annat
intervjuades Jeanette Blackert som är grisbonde i Skänninge i Östergötland och
som föder upp den nya korsningen Guldgris.

På senare tid har det kommer fram flera nya varianter av
gris- och nötkött. Det handlar om avelsarbete, men också om att blanda in
exempelvis rapsolja i fodret för att göra köttet mer attraktivt. I inslaget
intervjuades även Svenskt Kötts vd Maria Forshufvud.

 – Detta är ju
ett svar på att möta trenden. Nu är det inte så att det här svaret kom just i
år. Det har ju pågått ett utvecklingsarbete. Men det syns påtagligt just nu i
form av nya produkter och förstärkta varumärken, säger Maria Forshufvud, vd
Svenskt kött.

 Det här sker i
en tid när vi äter mer utländskt kött än någon gång tidigare. Siffror från
Jordbruksverket visar att konsumtionen av utländskt nöt och fläskkött mer än
fördubblats mellan åren 2001 och 2011. Samtidigt som produktionen i Sverige
minskat.

 – Det är
naturligtvis så att ju mer som görs för att bredda utbudet och arbeta med
kvalité, desto mer plats får man i köttdiskarna och hemma i köket, säger Maria
Forshufvud.

 Grisuppfödaren
Jeanette Blackert anser att den förädling av svenskt kött som nu sker är
nödvändig.

 – Vi blir mer
och mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Sedan är det viktigt att vi
producerar god mat så vi kan sälja det vi producerar, säger Jeanette Blackert.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email