“Då är julskinkan som allra bäst”

På julafton hjälps man åt hos grisbonden Jeanette Elander på Äs gård utanför Västerås. Både med djur och julmat. Här avslöjar hon när julskinkan smakar bäst, och vem vet det bättre än en grisbonde?

På julen tycker Jeanette att det är en verklig fördel att ha svärföräldrarna i närheten som kan hjälpa till med julstöket, men som också gör att det blir ett riktigt släktkalas av julfirandet.

Det börjar på julaftons morgon när man tillsammans tar hand om djuren och sedan samlas till en lång jullunch. 

Julen börjar på allvar redan kvällen innan med kanske det viktigaste – julskinkan.
– Då tillreder vi julskinkan från grunden, vi får hjälp med att saltspruta den av en granne innan vi kokar, griljerar och skårar den, säger Jeanette och fortsätter.

Julskinkan allra bäst kvällen innan julafton

– Julskinkan ska ätas varm kvällen innan på frukostknäcke och lite rödbetssallad, då är den som allra bäst.

Hur firar ni jul på gården?

– På julen är det extra stor fördel att ha generationsboende på gården med svärföräldrar i grannhuset som kan hjälpa till med julbak och pyssel med barnen, säger Jeanette. 

På julafton är det där jullunchen och julbordet med bland annat hemgjord korv serveras. Och det kan ta sin tid att äta igenom.

När en stor del av landet och övriga familjen tittar på TV runt klockan tre går Jeanette ut och ser till grisarna. Sedan tidigare har grisarna fått lite julpynt i stallet och just idag får de kanske lite extra halm. 

Familjen hjälps åt med djuren

Det är en mysig och lugn stund som dessutom ger lite extra aptit inför julgröt och en till skinkmacka framåt kvällen. På senare år har det blivit mindre TV och mer av att familjen hjälps åt med djuren.

– Vi gör ingen större skillnad och ger någon extra eller annorlunda mat till djuren bara för att det är jul, men om jag lyssnar på julmusik så sjunger jag lite för grisarna i stallet.

Berätta om din rätt apelsin- och timjankorv?

– Vi brukar göra vanlig julkorv, men i år ska vi göra den här varianten så det är lite nytt för oss också. Vi hinner inte alltid med att göra egen korv men ambitionen finns alltid.

Vad är viktigast på julbordet?

– Janssons frestelse är given på jul, men för mig är det ett måste med brysselkål, den ska man äta rakt upp och ner och är god ihop med kött.

Har du tänkt på hur det klassiska julbordet skulle se ut, utan svenskt kött?
– Det vågar jag inte tänka på, det skulle ju vara väldigt torftigt, det är ju en stor del i många olika rätter på olika sätt i julmaten.

Grisbonden Jeanettes bästa tips

– Jag är själv dålig på det, men ta till vara på eventuell ledighet och ta det lite lugnt. Det är skönt kring jul för det är den tiden på året då du kan göra färdigt sådant som aldrig blir klart. Du får lite extra tid att fixa det där du borde ha gjort, klara av måsten som inte är “riktiga” måsten. Viktigast är att njuta, ha det trevligt, lugnt och skönt och umgås med familjen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email