Direkt eller indirekt grillning, vilka styckningsdetaljer passar bäst och ska det vara marinad, rub eller bara salt och peppar? Här är våra tips om grillning!
Grilltips, kortversion
- Välj gärna en styckningsdetalj med insprängt fett eller fettrand som till exempel entrecôte eller karré. Fettet bidrar med smak och saftighet
- Griskött och färsbiffar ska vara genomstekta
- Lamm och nötkött kan vara rosastekta, kolla innertemperaturen med en digital stektermometer som tål hettan från grillen
- Ska man ha grillfest för många kan man förbereda genom att förkoka köttet tills det har önskad innertemperatur. Kyl ner det snabbt och förvara i kylen. Strax före serveringen lägger man köttet över den heta grillen så att det får en läcker, grillad yta och blir genomvarmt. Pensla på en smakrik glaze någon minut innan det är klart
- Bränn inte köttet för hårt och skär bort eventuella svartbrända bitar.
Klicka dig vidare till den långa versionen med alla våra grilltips!