​Gårdstur med finalisterna i Årets Kock

I början av december besökte de åtta finalisterna i Årets Kock fyra gårdar i Enköpingstrakten och Björkvik.

Besöken är en del av en två dagars kunskapsresa om svensk djuruppfödning som LRF, Svenskt kött och Svensk Fågel anordnade.

Kockar lärde mer om bondens vardag

Tanken är att lära dessa toppkockar mer om bondens vardag och stora kunnande, samt bidra till dialog mellan bönder och kockar. På kvällen anordnades även en smakverkstad under ledning av köttexperten Eric Persson.

De som fick besök var grisbonden Roger Wässman, Tallmyra, nötköttbönderna Urban och Romae Brunnsberg, Långtora Grän, lammbonden Birgitta Ulväng, Husby gård och fågelbonden Henric Weijber på Hagbyberga säteri.

Finalister fick tips av Årets Kock 2015

Med på resan följde även Årets Kock 2015, Thomas Sjögren och Jonas Dahlbom, som vann tävlingen 1996 och som gav finalisterna sina bästa tips inför finalen den 11 februari i Stockholm. Här finns mer information om Årets Kock.

Fredrik Andersson, som är en av finalisterna, bloggar även åt Svenskt kött. Läs hans inlägg om hur han valde svensk kalv som råvara, han bloggar också om gårdsbesöket.

Aktuellt

Investerare säljer innehav i köttbolag som skövlar regnskog

COP30 breddar klimatfrågan

Under COP30, FN:s klimattoppmöte 2025, breddar man klimatfrågan genom att titta på hur sektorer som livsmedelsproduktionen kan vara en del av lösningen.

Ko i skogen

Därför gör svenskt kött skillnad

Ofta kritiseras kött när man pratar om klimat, men det är skillnad på kött och kött. Skillnaden är stor mellan svenskt kött och kött från EU eller övriga delar av världen.

Rulla till toppen