Furillen och Köttbutiken på Gotland serverar lokalt kött

Alla Nobiskoncernens restauranger kommer snart att enbart servera kött som styckats i Köttbutiken i Visby. I Köttbutiken kommer Benny Andersson, Fredrik Malmstedt och Stefano Catenacci utveckla utnyttjandet av oädla styckningsdetaljer från hela djuren och undervisa koncernens kockar i styckning.

Nobiskoncernen – med flaggskeppet Operakällaren – har slagit
sig ihop med kocken Fredrik Malmstedt och satsar på Gotland. Fredrik Malmstedt,
som vunnit priser med restaurangen 50 kvadrat och varit med i Svenska kocklandslaget,
äger Köttbutiken i Visby och sköter driften av Fabriken Furillen tillsammans
med Nobiskoncernen.  

I koncernen ingår förutom Operakällaren och nattklubben Café
Opera kända varumärken såsom designhotellen Nobis Hotel, Stallmästaregården,
Hotel J och Hotel Skeppsholmen, konferenshotellet Täby Park, Restaurant J Nacka
Strand, mäss- och eventanläggningen Nacka Strandsmässan och mötesplatserna J:s
Tornvilla och J:s Fabrikörsvilla.

Furillen är en liten ö utanför Gotlands nordöstra kust och
fram till 1970-talet drevs ett kalkbrott. Nobiskoncernen och Fredrik Malmstedt driver
nu Fabriken Furillen (hotell och restaurang) som ligger i en ombyggd
verkstadsbyggnad.

Här använder man i stort sett bara gotländskt kött. Skulle
det en enstaka gång smyga sig in något annat så är det en bit spansk eller italiensk
lufttorkad skinka, berättar Fredrik Malmstedt.

Det som är gemensamt för alla företag som Fredrik Malmstedt
arbetat med är att de samarbetar med det lokala näringslivet.

– Framför allt gäller det Köttbutiken. Vi köper
bara från de bästa gårdarna på Gotland och vi vet allt om djuren som kommer in
– deras ålder, kön, ras. Från och med nu ska vi stycka allt kött till
Nobiskoncernen. I sommar kommer vi att leverera 6-7 ton gotländsk biff till
restaurangerna.

– Redan nu levererar vi 6000 ägg till Nobiskoncernens
restauranger. Och nästan alla grönsakerna kommer att vara gotländska.

För
utvecklingsarbetet i Köttbutiken ansvarar Benny Andersson tillsammans med Fredrik
Malmstedt och Stefano Catenacc.

Fredrik Malmstedt är en stor förespråkare för
Svenskt kött-märkningen.

– Det är jätteviktigt med bra märkning som inte
kan vilseleda. Här har vi en märkning som ger tydlig signal om hur djuren har
fötts upp, hur de har levt och slaktats. Det är ett bra budskap.

Just nu jobbar Köttbutiken med att ta fram en hamburgare som
ska serveras i på Fabriken Furillen och alla restauranger inom koncernen.

– Den ska bli så god att alla kommer gå ner i
brygga, säger Fredrik Malmstedt.

Aktuellt

Scroll to Top