Fråga mig om kött!

Nu har vi vårt kit klart. En butiksguru, en köttveteran och en fullmatad kunskapspärm om kött i butik. Vad gör vi med det? Reser land och rike runt för att höja kunskapen och intresset för kött hos köttansvariga i butikerna, såklart!

Det är en grundutbildning i köttkunskap som det handlar om och hittills under hösten är över 20 kurstillfällen inbokade. Ella Nilsson, som är initiativtagare och ansvarig för utbildningen har goda förhoppningar om ett fortsatt starkt intresse.

– Efter utbildningen har flera kursdeltagare spontant sagt ”det här behöver mina kollegor också få veta”. Det finns ett stort behov av och intresse för att lära sig mer om kött, berättar Ella Nilsson.

Under hösten kommer minst 300 butiksanställda från CityGross, Hemköp, Willys, Tempo!, PrisXtra, ICA och Coop, samt några gårdsbutiker att utbildas runt om i landet. Projektet fortsätter sedan fram till maj 2013. Målet är att 1000 personer ska ha gått utbildningen. Alla deltagare får med sig pärmen ”Fråga mig om kött!” hem till sin butik som inspirationskälla och uppslagsbok. Projektet är delvis finansierat med stöd från EU.

Kött engagerar

Kött i butik engagerar mer än någonsin. Kunder är pålästa och vill veta mer och bli inspirerade. Med utbildningen får butikspersonalen grundläggande kunskaper och modet att förmedla kunskaperna vidare. Kursen tar bland annat upp:

  • Hur känner jag igen en fransyska? Kunskap om de vanligaste detaljerna på våra vanligaste djurslag i butik – nöt, gris och lamm. Hur känner man igen en detalj? Ska köttet vara marmorerat eller inte?
  • Vad gör förpackningen för köttet? Olika förpackningar har olika påverkan på köttet. Vad innebär de olika förpackningarna och hur påverkar de mörning och hållbarhet?
  • Vad gör jag med kotlettrad? Kunder vill ha råd och inspiration i butik. Vi ger tips på vardagskött, fest- och helgkött och vad som är i säsong. Vad är lättlagat och vad passar till grytan?

Vill du veta mer om utbildningen? Kontakta Ella Nilsson, Mat & Prat AB direkt på 070-244 42 21 eller ella.matprat@bredband.net eller Maria Forshufvud, VD Svenskt Kött här.

Läs vårt pressmeddelande om utbildningen

Aktuellt

Scroll to Top