Examensdags i Filip Poons köttskola

Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har lärt kocktalangen Filip Poon vilken skillnad det kan vara på kött och kött, och kunskapen förmedlades av svenska köttbönder. Filip är känd från bland annat Sveriges mästerkock och han kan laga mat. Läs om hans möten med djur, miljö och köttbönder varför han fått en djupare förståelse om svenska charkprodukter och köttdetaljer.

I sin kunskapsresa om svenskt kött till sju utvalda svenska gårdar besöker kocktalangen Filip köttproducenter som har olika inriktning, djur och förutsättningar men som alla har en sak gemensamt. Bönderna som driver dem är kunniga, kompetenta köttbönder som gärna delar med sig av det de lärt sig om kött. Ibland kunskap inhämtad sedan flera generationer.

– Jag var rätt så nervös innan men samtidigt väldigt exalterad, säger Filip Poon om hur han kände inför resan, jag hade aldrig varit på en bondgård innan så jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Men jag var enormt nyfiken!

På varje gård och stopp på resan mötte Filip en ny bonde, nya djur, ny miljö och ny kunskap om kött. Och speciellt köttet från gården.

Köttbonden – samhällshjälte som borde få mer credd

Innan resan stod det svenska köttet Filip nära magen och hjärtat, men nu är det även närmare själen. Elof Nilsson på Nors gård på Gotland berättade om hur han själv känner en tredimensionell smak av köttet när man blir en del av helheten.

– Ju mer upplevelser du kan få av mat desto bättre, jag ser nu på köttbonden som en samhällshjälte som borde få mer kredd för allt de gör, inte bara för maten utan för miljön och samhället i stort, säger Filip.

Hur har din syn på svensk djuruppfödning förändrats, är det något speciellt som du tar med dig?

– Det gladde mig otroligt att se att djuren hade det så bra och böndernas stolthet över sina djur, säger Filip och fortsätter: Det sägs ju att ögonen är själens spegel, och i varje djurs ögon som jag såg in i såg jag ett djur med nyfikenhet, sprallighet och glädje.

Respekt för råvaran har ökat

Om du var nervös innan hur kändes det efter resan?

– Wow, vilken verkligt underbar resa, så många härliga människor jag träffat och så underbart vackra djur och extremt mycket jag lärt mig. Hade jag fått chansen hade jag gjort om den.

En stor del av resans syfte var att Filip ville veta mer om var köttet kommer ifrån och hur det tas fram. Det är bra när han sedan står i köket och har en djupare kunskap om varför det smakar som det gör.

– Förut såg jag kött som något i en kartong i en kyldisk, och tog det lite för givet, säger Filip. Nu ser jag det istället som en gåva och min respekt för råvaran och de som tagit fram den har ökat markant.

Varför ska man välja svenskt kött?

– För att det smakar extremt bra! Varför skulle man inte välja svenskt kött? Det finns bara fördelar med det. Det är bra för miljön och klimatet, det är både etiskt och fysiskt rätt, det stimulerar samhället, och köttet smakar ju extremt gott.

Tre korta frågor till Filip Poon

Vilket är det kött på resan som imponerat mest på dig?

– Linderödsgris och Highland cattle.

Finns det någon köttdetalj som du tycker fler borde upptäcka?

– Flankstek på nöt, grissida på fläsk och lammlägg på lamm.

Vad ska du göra med dina resestövlar?

– Tvätta dom, och använda dem så mycket jag bara kan. Älskar mina stövlar!

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top