​Årets grilltrender är här: rökt, mixat och husman

Var tredje svensk anser att grillsäsongen börjar i maj och grillar sedan minst en gång i veckan hela sommaren, enligt Scans grilltrendrapport. Årets grilltrender är: rök som smaksättare, att grilla kött och grönsaker samtidigt och husmanskostens återkomst. 

Våren är här och därmed startar grillsäsongen på riktigt i Sverige. Vad vi svenskar väljer att grilla varierar men kryddiga korvar, hamburgare och fläskfilé ligger i topp.

– Vi vill skapa produkter som känns aktuella, som möjliggör variation och som kan bidra till nya smakupplevelser. Årets grillnyheter har kraftiga och mustiga kryddsammansättningar som för tankarna till Sydamerika och Brasilien, säger Christina Wennerbo, produktchef för grillsortimentet på Scan.

Årets tre största grilltrender

  • Rök som smaksättare:  Föregående säsonger har mustiga och rökiga smaker inspirerade från USA och Mexico varit dominerande. De fylligare kryddningarna håller i sig även i år. I år förväntas även rök som tillagningssätt bli allt mer vanligt, med metoder som exempelvis rökflis. 

  • The return of the husman: Rätter som ”pulled pork” har banat väg för husmanskost i en ny tappning, vilket blivit särskilt omtyckt bland en yngre generation. Även husmansinspirerade långkok, samt ett intresse av att använda alla delar på djuret är företeelser som förväntas växa i popularitet framöver. 

  • En mix på grillen: Vi väljer att blanda vad vi grillar och mixar både olika typer av protein med grönsaker. Det blir allt vanligare att hela måltiden tillreds på eller vid grillen och att grillen används som tillagningsmetod under hela middagen – från förrätt till efterrätt.

76 procent tycker att det är viktigt att grilla svenskt kött

I en undersökning där cirka 1000 svenskar tillfrågades om sina grillvanor svarade 76 procent att det var viktigt att lägga svenskt kött på grillen.

36 procent tycker att grillsäsongen börjar i maj och 28 procent grillar någon gång i veckan under sommarperioden (maj-augusti). Lördag är favoritdagen att grilla på medan det finns olika åsikter om när grillsäsongen börjar. En femtdel tycker att att den börjar vid Valborg, något färre tycker att starten är vid lika många tycker att det är Kristi Himmelsfärdsdag. Men det många som tycker att man kan grilla året om, en femtedel är beredda att dra ut grillen i snön.

Kryddiga korvar, hamburgare och fläskfilé i topp

Vad gäller det vi gillar att lägga på grillen är kryddiga korvar, hamburgare och fläskfilé det som är vanligast. Nästan en tredjedel ser också till att grilla grönsaker.

Det är fortfarande männen som står vid grillen, 71 procent av männen uppger att de grillar själva, jämfört med 17 procent av kvinnorna.

Scans grillundersökning är gjord av undersökningsföretaget Straylight på uppdrag av Scan. De tillfrågade är 1007 män och kvinnor bosatta i Sverige, från 15 år och uppåt. Scans grilltrender inspireras av en trendrapport framtagen tillsammans med det globala insiktsföretaget Future Foundation gjord 2015, samt egna spaningar kring ämnet (grillning) med bakomliggande drivkrafter och konsumenttrender.

Aktuellt

Tallrik

Hur mycket kött äter vi egentligen?

Nya rapporten från Jordbruksverket svarar på; hur mycket kött äter vi egentligen? Hur stor andel är svenskt? Och hur långt ifrån Livsmedelsverkets kostrekommendationer ligger vi egentligen?

Korvfestivalen 2020 i Stockholm

Är du en korvälskare? Nu är det dags för sjunde upplagan av Korvfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Du ska väl gå?