Amerikansk-svensk styckningsordlista

I dag ser man ofta amerikanska benämningar på styckningsdetaljer i svenska butiker. Svenskt kött har tagit fram en styckningsordlista, för att hjälpa konsumenterna att hitta rätt styckningsdetalj och veta hur den ska tillagas.

Med mer kunskap om hur olika styckningsdetaljer kan tillagas blir det mer intressant att laga mat.

Olika styckning i olika kulturer

I världens länder och matkulturer har människan utvecklat olika sätt att dela och tillaga köttet från de slaktade djuren. Utbudet av styckningsdelar som finns i butikernas köttdiskar beror också på konsumenternas matlagningskunskaper. I Sverige minskade till exempel efterfrågan på framdelskött under flera år, istället ökade försäljningen av bakdelskött. Detta innebar att fina detaljer av framdelsköttet som ju är utmärkta till mustiga långkok och grytor maldes till färs istället för att säljas hela.

Större intresse för framdelskött idag

I dag har intresset för framdelsköttet ökat och det börjar även komma färs som är mald av en speciell styckningsdetalj, till exempel högrevsfärs till saftiga hamburgare.

Styckningsordlista

Med mer kunskap om hur olika styckningsdetaljer kan tillagas blir det mer intressant att laga mat. I dag ser man ofta amerikanska benämningar på styckningsdetaljer i svenska butiker. Läs hela ordlistan här!

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen