Amerikansk-svensk styckningsordlista

I dag ser man ofta amerikanska benämningar på styckningsdetaljer i svenska butiker. Svenskt kött har tagit fram en styckningsordlista, för att hjälpa konsumenterna att hitta rätt styckningsdetalj och veta hur den ska tillagas.

Med mer kunskap om hur olika styckningsdetaljer kan tillagas blir det mer intressant att laga mat.

Olika styckning i olika kulturer

I världens länder och matkulturer har människan utvecklat olika sätt att dela och tillaga köttet från de slaktade djuren. Utbudet av styckningsdelar som finns i butikernas köttdiskar beror också på konsumenternas matlagningskunskaper. I Sverige minskade till exempel efterfrågan på framdelskött under flera år, istället ökade försäljningen av bakdelskött. Detta innebar att fina detaljer av framdelsköttet som ju är utmärkta till mustiga långkok och grytor maldes till färs istället för att säljas hela.

Större intresse för framdelskött idag

I dag har intresset för framdelsköttet ökat och det börjar även komma färs som är mald av en speciell styckningsdetalj, till exempel högrevsfärs till saftiga hamburgare.

Styckningsordlista

Med mer kunskap om hur olika styckningsdetaljer kan tillagas blir det mer intressant att laga mat. I dag ser man ofta amerikanska benämningar på styckningsdetaljer i svenska butiker. Läs hela ordlistan här!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email