Fläsksida i ugn med potatis på bagarhustruns vis

Ingredienser

4 port

1 kg färsk fläsksida med svål

Potatis på bagarhustruns vis:
1 kg potatis, i tunna skivor
500 g gul lök, i tunna skivor
4 lagerblad
4 timjankvistar
5 dl vitt vin
3 dl vatten
100 g smör + lite till stekning
salt

Till servering:
grönsallad

Gör så här

Värm ugnen till 150°. Snitta fläsksidan i svålen och krydda med salt. Lägg den med svålsidan neråt i en ugnsform. Ställ in i ugnen och stek 1 ½ timme. Vänd och stek ytterligare 1 ½ timme, tills fläsket är helt mört och svålen är frasig.

Potatis på bagarhustruns vis:
Höj ungstemperaturen till 175°. Stek löken gyllene i smör tillsammans med lagerblad och timjan. Varva potatis och lök i en ugnssäker form. Häll på vitt vin och vatten. Hyvla över smöret och baka potatisen i ugnen tills allt är mjukt, ca 45 minuter.

Skär upp fläsksidan i lämpliga bitar och servera med potatisen och grönsallad.

Recepten publiceras i samarbete med Tommy Myllymäki och Expressens matmagasin Mitt kök

FLER RECEPT

Rulla till toppen