
Fläsksida i ugn med potatis på bagarhustruns vis

Ingredienser
4 port
1 kg färsk fläsksida med svål
Potatis på bagarhustruns vis:
1 kg potatis, i tunna skivor
500 g gul lök, i tunna skivor
4 lagerblad
4 timjankvistar
5 dl vitt vin
3 dl vatten
100 g smör + lite till stekning
salt
Till servering:
grönsallad
Gör så här
Värm ugnen till 150°. Snitta fläsksidan i svålen och krydda med salt. Lägg den med svålsidan neråt i en ugnsform. Ställ in i ugnen och stek 1 ½ timme. Vänd och stek ytterligare 1 ½ timme, tills fläsket är helt mört och svålen är frasig.
Potatis på bagarhustruns vis:
Höj ungstemperaturen till 175°. Stek löken gyllene i smör tillsammans med lagerblad och timjan. Varva potatis och lök i en ugnssäker form. Häll på vitt vin och vatten. Hyvla över smöret och baka potatisen i ugnen tills allt är mjukt, ca 45 minuter.
Skär upp fläsksidan i lämpliga bitar och servera med potatisen och grönsallad.
Recepten publiceras i samarbete med Tommy Myllymäki och Expressens matmagasin Mitt kök