Vad kan du om säsonger och måltider med kött?

Vad kan du om säsonger och måltider med kött? Testa dina kunskaper i denna quiz.
Glömt lamm med pasta, gremolata och riven ost
Fotograf: Ulrika Pousette
En mustig köttgryta är värmande mat under den kalla årstiden. Vilka styckningsdetaljer passar till i grytan? Ett alternativ är helt rätt.
Lägg, bog och högrev.
Ryggbiff, bringa och oxkind
Lammnacke, fläskfilé och trippelstek.

Rätt!

Fel!

Servera kött
När middagen ska lagas på en kvart, vilka styckningsdetaljer passar att strimla eller skiva tunt och steka snabbt?
Benfri kotlettrad och skinka från gris.
Högrev och bringa från nöt.
Bog från gris och rulle från nöt.

Rätt!

Fel!

Ginflamberad tartar på fjällko
Foto: Valter och Oskar Ekman
Om det blir rester av en köttgryta, hur kan man öka på den så att den räcker till middag en gång till? Välj det miljövänligaste alternativet.
Fyll på med mer rotfrukter. Skär dem i tärningar och koka dem mjuka innan de blandas i grytan.
Fyll på med mer tärnat kött som får koka med grytan en liten stund.
Gör en ny köttgryta och blanda med resterna.

Rätt!

Fel!

Många efterfrågar lamm till påsken. Under vilken årstid slaktas det mest lamm i Sverige?
Hösten.
Våren.
Sommaren.

Rätt!

Fel!

Förvara kött
Sommartid är det extra viktigt att köttet förvaras i obruten kylkedja. Köttfärs är känsligare än andra råvaror, varför?
Köttfärs består av många små köttbitar med ytor runt om där bakterier får fäste.
Den högre fetthalten i köttfärs gör att den oxiderar snabbare i sommarvärmen.
Köttfärs kan få färgförändringar, den blir ljusrosa om kylkedjan bryts.

Rätt!

Fel!

Nötbog
Säsongens rotfrukter och grönsaker ger smak åt höstens maträtter. Vilket alternativ visar råvaror som tillhör den svenska höstsäsongen?
Rotselleri, morot och lök
Paprika, morot och rödbeta
Aubergine, palsternacka och tomat

Rätt!

Fel!

Hemlagad buljong
Hemkokt buljong med kött och grönsaker är exempel på sund och prisvärd mat som passar efter jul. I buljongen framträder den femte grundsmaken, vad heter den?
Umami.
Calciferol.
Aromin.

Rätt!

Fel!

Skinka
Färdigkokt skinka i vakuumförpackning, hur är den beredd av tillverkaren?
Skinkan saltas och förpackas, därefter kokas den i ångskåp.
Skinkan saltas och kokas i buljong, därefter förpackas den.
Skinkan kokas i ångskåp, därefter saltas den och förpackas.

Rätt!

Fel!

Oxfilé
Oxfilé är populär festmat på nyårsafton. Vilka styckningsdetaljer kan tillagas på samma sätt som oxfilé till nyårsfesten?
Slaktarstek och fjäderbladsblog
Bringa och hasselbacksstek
Lammnjure och slaktarbiff

Rätt!

Fel!

Svensk Lammstek i panna
Lammstek är populärt till påsken, vilka kryddor passar extra bra till lamm?
Timjan, rosmarin och mynta
Basilika, kyndel och citron
Oregano, spiskummin och gurkmeja

Rätt!

Fel!

Sommarquizen
Vilket av svarsalternativen är exempel på kött som kan ställas fram på midsommarbuffén, som passar ihop med gräddfil, gräslök och kokt färskpotatis, precis som matjessill?
Tunt skuren rostbiff eller rökt skinka.
Salami eller lufttorkad bresaola
Grillspett med bitar av lamm och grönsaker

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Subscribe to see your results

Vad kan du om säsonger och måltider med kött?

Du fick %%score%% rätt av %%total%% möjliga i quizen ”%%quizname%%”

%%description%%

%%description%%

Loading...

Testa dina kunskaper

Styckning

Testa dina kunskaper om slakt

Hur blir djur till mat? Och hur ser djuruppfödning, transporter och rutiner kring slakt ut i Sverige? Testa vad du vet här!

Får på bete

Vad kan du om cirkularitet?

Har du koll på den cirkulära matproduktionen? Vad innebär hållbara åkermarker och hur går det till när gödsel blir biobränsle?

Rulla till toppen