När temperaturen stiger i köttet förlorar det vätska och färgen förändras. Vid vilken innertemperatur är köttet torrt och grått?
50 grader
75 grader
60 grader
Rätt!
Fel!
Vilken temperatur rekommenderas för en större styckningsdetalj, till exempel nötstek?
125–150 grader
150–175 grader
175–200 grader
Rätt!
Fel!
Köttet blir saftigare om det tillagas vid lägre temperatur. En metod innebär att köttet tillagas i en vakuumpåse i vattenbad i cirka 75 grader. Vad heter metoden?
Sous vide
Aqua cook
Water vac
Rätt!
Fel!
Varför ska man använda en termometer när man tillagar kött?
För att avgöra när köttet är lagom genomstekt.
För att se om köttet är tillräckligt marmorerat.
Termometer behövs bara när man tillagar kött i ugn.
Rätt!
Fel!
Varför ska köttet vara rumstempererat när man lägger det i en het panna?
Köttet blir kokt istället för stekt.
Annars frodas bakterier.
Annars omvandlas inte bindväven till gelatin.
Rätt!
Fel!
Varför ska man sticka in termometern i den tjockaste delen av köttet på större köttbitar, exempelvis i en stek som tillagas i ugnen eller i en gryta på spisen?
De yttre delarna av köttet blir varma först.
Annars kan muskelfibrerna krympa på längden.
Det saknar betydelse för slutresultatet.
Rätt!
Fel!
Vad vinner man på att ha en lägre temperatur i ugnen när man tillagar kött?
Resultatet blir jämnare och köttet saftigare.
Man vinner inget på det.
Mer köttsaft pressas ut ur köttet.
Rätt!
Fel!
Om det tillagade köttet blivit torrt och grått, vad kan då ha hänt?
Köttet var kylskåpskallt när det tillagades eller så har det gått till en för hög innertemperatur.
Det fanns bakterier i köttet.
Det var dålig kvalitet på köttbiten.
Rätt!
Fel!
Dela detta quiz för att visa ditt resultat!
Subscribe to see your results
Vad vet du om temperaturer och kött?
Du fick %%score%% rätt av %%total%% möjliga i quizen ”%%quizname%%”
%%description%%
%%description%%
Loading...