Vad vet du om temperaturer och kött?

Vad kan du om temperaturer och kött? Testa dina kunskaper i denna quiz.
Temperatur och kött
När temperaturen stiger i köttet förlorar det vätska och färgen förändras. Vid vilken innertemperatur är köttet torrt och grått?
50 grader
75 grader
60 grader

Rätt!

Fel!

Köpa nötkött
Vilken temperatur rekommenderas för en större styckningsdetalj, till exempel nötstek?
125–150 grader
150–175 grader
175–200 grader

Rätt!

Fel!

Sous Vide
Köttet blir saftigare om det tillagas vid lägre temperatur. En metod innebär att köttet tillagas i en vakuumpåse i vattenbad i cirka 75 grader. Vad heter metoden?
Sous vide
Aqua cook
Water vac

Rätt!

Fel!

Svensk Lammstek i panna
Varför ska man använda en termometer när man tillagar kött?
För att avgöra när köttet är lagom genomstekt.
För att se om köttet är tillräckligt marmorerat.
Termometer behövs bara när man tillagar kött i ugn.

Rätt!

Fel!

Köttbit
Varför ska köttet vara rumstempererat när man lägger det i en het panna?
Köttet blir kokt istället för stekt.
Annars frodas bakterier.
Annars omvandlas inte bindväven till gelatin.

Rätt!

Fel!

Termometer i biff
Varför ska man sticka in termometern i den tjockaste delen av köttet på större köttbitar, exempelvis i en stek som tillagas i ugnen eller i en gryta på spisen?
De yttre delarna av köttet blir varma först.
Annars kan muskelfibrerna krympa på längden.
Det saknar betydelse för slutresultatet.

Rätt!

Fel!

Oxkind i ugnsform
Vad vinner man på att ha en lägre temperatur i ugnen när man tillagar kött?
Resultatet blir jämnare och köttet saftigare.
Man vinner inget på det.
Mer köttsaft pressas ut ur köttet.

Rätt!

Fel!

Temperaturer i kött
Om det tillagade köttet blivit torrt och grått, vad kan då ha hänt?
Köttet var kylskåpskallt när det tillagades eller så har det gått till en för hög innertemperatur.
Det fanns bakterier i köttet.
Det var dålig kvalitet på köttbiten.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Subscribe to see your results

Vad vet du om temperaturer och kött?

Du fick %%score%% rätt av %%total%% möjliga i quizen ”%%quizname%%”

%%description%%

%%description%%

Loading...

Testa dina kunskaper

Styckning

Testa dina kunskaper om slakt

Hur blir djur till mat? Och hur ser djuruppfödning, transporter och rutiner kring slakt ut i Sverige? Testa vad du vet här!

Får på bete

Vad kan du om cirkularitet?

Har du koll på den cirkulära matproduktionen? Vad innebär hållbara åkermarker och hur går det till när gödsel blir biobränsle?

Rulla till toppen