Är det farligt att äta rått eller rosa griskött? Måste griskött serveras genomstekt?

Samtliga grisar som slaktas i Sverige kontrolleras avseende förekomst av trikiner, så allt svenskt griskött som lämnar slakteriet är trikinfritt. Däremot finns risken med att äta otillagat griskött att drabbas av Yersinia eneterocolitica, en bakterie som finns naturligt i grisar, men som dör snabbt vid upphettning över 70°C.

Till skillnad från många andra bakterier förökar sig Yersinia-bakterien i kylskåpstemperatur. Bakterierna tål frysning, men dör vid kokning eller stekning.

Huruvida griskött måste serveras genomstekt är ett ställningstagande mellan ätkvalitet och säkerhet. Vid tillagning av fläskkött, och i många recept, kan lägre innertemperaturer föreslås. Dessa utgår ifrån önskad saftighet, snarare än livsmedelssäkerhet. Risken förknippad med att äta svenskt griskött som inte upphettats till 70 grader finns, men är väldigt liten då åtgärder på svenska slakterier minskat förekomsten av smitta.

» Läs mer om Yersinia hos Livsmedelsverket

Senast uppdaterad 2024-02-19

Rulla till toppen