Vad innebär det att laga mat sous vide?

Att laga kött sous vide (uttalas sovidd) är en teknik som använts länge inom restaurang och storkök, men det är också en metod som blivit allt vanligare i hemma-köken hos de matlagningsintresserade.

Sous vide innebär att köttet läggs i en lufttät plastpåse, en så kallad vakuumpåse, ur vilken luften sugs ur så att det bildas ett vakuum. Påsen i sin tur läggs i ett temperaturkontrollerat vattenbad och köttet tillagas på så vis i påsen. Denna metod gör att köttet blir både saftigare och mörare samt att kryddning, köttsafter och aromämnen tränger in i köttet.

Sous vide passar bra till köttdetaljer som behöver lång tid på sig, men det går lika bra att använda sig av för att få en perfekt stekgrad på mörare detaljer.

» I Köttskolan kan du lära dig mer om sous vide och få kunskaper om vilka köttdetaljer som passar bäst

Senast uppdaterad 2024-02-19

Rulla till toppen