Druvsocker och ibland glukossirap kan ingå i charkprodukter. Detta framgår i så fall av ingrediensförteckningen. Mängden deklareras ej på förpackningar men i flertalet charkprodukter är sockerhalten dock lägre än 1 procent.
Oftast förekommer socker i rimsaltade produkter. Traditionellt används endast små mängder socker när man rimmar kött. Till exempel innehåller julskinka ca 30 g socker till 5 liter vatten och 900 g salt.
I leverpastej tillsätts socker för att balansera skärpan i leversmaken. I Livsmedelsverkets livsmedelstabell för kolhydrater finns en analys av leverpastej som visar på 7 g kolhydrater/100 g varav socker (sackaros) utgör 1,2 g. Tabellen är från 1996, men stämmer bra med nutida recept på leverpastej.
I äldre recept hävdas ofta att lite socker är en nödvändig krydda i köttbullar. Det finns dock gott om färdiga köttbullar utan socker i våra butiker, och gör du egna köttbullar kan du välja om du vill tillsätta socker eller låta bli.
Här kan du läsa mer om charkuterier
Senast uppdaterad 2019-12-13