Sous vide med kött

Kurs: laga kött

Tillagningsmetoden sous vide har länge använts av professionella kockar. Nu börjar den spridas allt mer bland hemmakockar. Med några enkla redskap till hjälp är det enkelt och blir gott.

Så lagar du kött sous vide

Sousvide-metoden ger ett mört och mycket jämnt tillagat kött. Med några enkla redskap är det lätt.

Sous vide är en skonsam tillagningsmetod som innebär att man först lägger köttet i en tät plastpåse med vakuum. Därefter tillagas det i vattenbad tills önskad temperatur. Temperaturen i vattnet är samma som den temperatur som man önskar på köttet. 

Ger mört och smakrikt kött

Det är en enkel metod som ger ett mört och smakrikt kött varje gång. Sous vide har varit en vanlig tillagningsmetod på restauranger sedan många år och nu har den även blivit vanligare i hemmaköken. 

Styckningsdetaljer som passar att långkoka, till exempel oxbringa, kan tillagas i sous vide under cirka ett dygn medan att det räcker med kortare tid, cirka 45 minuter, för bitar av mörare detaljer som oxfilé och ryggbiff.

Man behöver en vakuummaskin för att förpacka köttet och ett vattenbad där man har kontroll på temperaturen exempelvis med en sous vide-cirkulator, den påminner om en doppvärmare.

Kött som passar att laga sous vide

Det går fint att laga både möra och kraftigare detaljer sous vide. Det hänger på tillagningstiden.

Mörare detaljer, som till exempel oxfilé, fläskfilé eller ryggbiff behöver bara ligga i vattenbadet tills temperaturen i köttet är densamma som i vattnet och det kan ta mellan 1–2 timmar. Tiden anpassas efter hur väl genomstekt man vill ha köttet.

Kraftigare detaljer, till exempel fransyska, bringa och rostbiff vinner på längre tillagningstid i vattenbadet, upp till 24 timmar.

Detaljer som är lämpliga att tillaga med sous vide-teknik:

  • Gris: Filé, kotlett, färsk skinka, bog, sida
  • Nöt: Ryggbiff, filé, entrecôte, bringa, högrev, flankstek, ribs
  • Lamm: Lägg, bringa, benfri stek

Alla lektioner i denna kurs

Steka i panna

Steka kött i panna

När vi tänker på tillagning av kött tänker vi ofta på att steka kött. Men hur gör man det enligt konstens alla regler och vilka styckningsdetaljer passar bäst i stekpannan? Här lär du dig precis det!

Koka kött

Koka kött

Att koka kött är en gammal klassisk metod väl värd att kunna. Lär dig stegen till gott kokat kött här och vilket kött som kan kokas.

Sous vide

Sous vide med kött

Tillagningsmetoden sous vide har länge använts av professionella kockar. Nu börjar den spridas allt mer bland hemmakockar. Med några enkla redskap till hjälp är det enkelt och blir gott.

Fläskkotlett i ugnform

Steka kött i ugn

Lär dig att steka kött i ugn – något som låter svårt men som är busenkelt. Här är knepen för att lyckas när du vill ugnssteka kött.

Grilla kött

Grilla kött

Är du inte redan grillnörd är det enkelt att bli en. Skaffa dig en ny hobby med denna kurs som innehåller grunderna i hur man grillar kött.

Kryddig lammgryta

Laga kött i gryta

Varje kultur har sina klassiska grytor med olika köttslag och styckningsdetaljer och en fantastisk variation i smaksättningar. Prova dig gärna fram, men lär dig först grunderna i att laga kött i gryta.

Quiz

Johanna Westman

Utbildningsansvarig

I Köttskolan ansvarar Johanna Westman för utbildningarna Säsonger och måltider, Laga kött och Temperaturer.

Johanna är matlagare, skribent, stylist och kursledare med en massa år av erfarenheter av TV, radio, tidning och kokböcker. Hon brinner för att få in alla Sveriges barn vid grytorna och för att dela med sig av en uppriktig, villkorslös kärlek till mat, matlagning och måltider.

Johanna driver sedan 2014 Mosebacke Matstudio på Södermalm i Stockholm.

Rulla till toppen